„Impertinenta premierului marioneta Dancila, de a minti in corespondente oficiale, afecteaza fundamental interesele Romaniei in UE”. Replica dura a Opozitiei la scrisoarea lui Dancila

news

Presedintele PNL, Ludovic Orban, o acuza, vineri, pe Viorica Dancila ca minte intr-un mod ”halucinant” in scrisoarea transmisa Comisiei Europene, ceea ce afecteaza fundamental interesele Romaniei in Uniunea Europeana. Potrivit acestuia, scrisoarea premierului ”incearca sa prezinte o versiune vadit falsa asupra evenimentelor recente” si confirma ca puterea politica de la Bucuresti este ”rupta de realitate” si ”actioneaza cu rea-credinta”.

„Impertinenta premierului marioneta Dancila, de a minti in corespondente oficiale, afecteaza fundamental interesele Romaniei in Uniunea Europeana. Este halucinant modul in care premierul Viorica Dancila isi permite sa minta intr-o corespondenta oficiala, transmisa la Bruxelles, cu privire la situatia din Romania, si este cu atat mai grav faptul ca papusarii Vioricai Dancila cred ca pot dezinforma in acest mod oficialii europeni. Scrisoarea premierului, care nu a fost facuta publica de Guvern, nu face decat sa confirme o data in plus faptul ca puterea politica de la Bucuresti este rupta de realitate si actioneaza cu rea-credinta, intrucat incearca sa prezinte o versiune vadit falsa asupra evenimentelor recente. In privinta protestelor din 10 august, soldate cu violente si sute de raniti, intreaga media europeana a relatat abuzurile fortelor de ordine si interventia total disproportionata impotriva manifestantilor pasnici”, a afirmat vineri liderul PNL, Ludovic Orban, intr-un comunicat de presa.

Presedintele liberalior a sustinut ca Viorica Dancila este ”incapabila” sa inteleaga conceptele democratice.

„Desfasurarea unor manifestatii politice antiguvernamentale nu echivaleaza sub nicio forma cu o „lovitura de stat”, iar continuarea unor manifestatii pasnice de acest tip nu presupune ceva ilegitim. Doar un lider politic cu mentalitate autoritara, precum Liviu Dragnea, poate considera contrariul. Regimul constitutional romanesc ofera doar doua posibilitati de inlaturare a unui Guvern, prin demisia premierului sau prin retragerea increderii de catre o majoritate parlamentara. Or, protestele antiguvernamentale pot doar influenta decidentii politici sa opteze pentru o cale sau alta, existand si varianta actualului Guvern de a se face ca nu aude vocea cetatenilor. In acelasi timp, dreptul la protest pasnic este garantat de Constitutie si orice incercare de a-l ingradi de catre o putere vizata de respectivul protest reprezinta un act abuziv cu tendinte dictatoriale. Asadar, in urma represiunii din 10 august, orice apel fata de protestatarii pasnici de a nu se lasa intimidati si de a nu-si cenzura convingerile este pe deplin legitim. Bineinteles ca Viorica Dancila este incapabila sa inteleaga conceptele democratice, de vreme ce abia intelege ceea ce i se pune in fata sa citeasca. Incultura politica de care premierul da dovada atenteaza grav la interesele Romaniei si la democratia de care, inca, se bucura cetatenii acestei tari. Modul in care isi permite sa minta cu nerusinare in documente oficiale arata o data in plus ca aceasta marioneta, executanta a unor ordine antidemocratice, trebuie sa plece”, a completat Orban.

Premierul Viorica Dancila a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, despre protestele din 10 august, ea precizand ca s-a incercat prin violenta inlaturarea Guvernului, iar Klaus Iohannis a facut apel la continuarea protestelor.

Comisia Europeana a confirmat, vineri, primirea scrisorii premierului Viorica Dancila. „Confirmam ca a fost primita o scrisoare si un raspuns va veni intr-un timp cat mai scurt”, a precizat un purtator de cuvant al CE, la solicitarea agentiei de presa Mediafax.

Prim-ministrul mai sustine ca presedintele Klaus Iohannis nu a jucat rolul mediator, prevazut in Constitutie, ci dimpotriva a facut apel la continuarea protestelor, potrivit scrisorii postate pe pagina de Facebook a europarlamentarului Siegfried Muresan. „Va confirm ca prim-ministrul Dancila a trimis o scrisoare institutiilor europene. Cititi mai jos cate neadevaruri spune. Nu am vazut niciodata in viata mea un prim ministru care sa spuna atatea neadevaruri despre propriul popor”, scrie Muresan in postarea careia i-a atasat si scrisoarea premierului catre liderii Comisiei Europene.
Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului. Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piata Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au actionat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a anuntat Laurentiu Cazan, cel care a comandat interventia fortelor de ordine la miting, precizand ca au fost solicitate intariri si din alte regiuni ale tarii.

Pana in prezent, in acest dosar au fost inregistrate 211 de plangeri penale si au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anuntat ca Sectia Militara a institutiei a preluat ancheta privind violentele din 10 august din Piata Victoriei, pentru a uni toate denunturile intr-un singur dosar, fiind avute in vedere si plangerile depuse impotriva ministrului de Interne si a prefectului Capitalei.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: