Imposibil de adoptat si in Romania. Austria plaseaza in carantina milioane de nevaccinati. Amenzi zdravene pentru cei care nu respecta regulile

externe

Austria plaseaza in carantina, incepand de luni, milioane de persoane care nu s-au vaccinat impotriva coronavirusului, in incercarea de a face fata cresterii numarului de infectii la niveluri record, a anuntat duminica cancelarul austriac Alexander Schallenberg, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

„Trebuie sa crestem rata vaccinarilor. Este rusinos de scazuta”, a declarat Schallenberg intr-o conferinta de presa la care a anuntat noile masuri, dupa o videoconferinta cu guvernatorii celor noua provincii ale Austriei. „Situatia este serioasa. Al patrulea val (al pandemiei de coronavirus) ne afecteaza din plin. Acest lucru se intampla din cauza variantei Delta (a virusului), dar si din cauza ratei scazute de vaccinare”, a mai spus cancelarul austriac, citat de EFE.

Schallenberg a recunoscut ca decizia „nu a fost luata cu inima usoara”, dar are ca obiectiv sa puna capat unui „cerc vicios”, potrivit dpa. „Dat fiind ca rata de vaccinare este cum este, vom ramane blocati intr-un cerc vicios” al infectarilor cu coronavirus, a explicat cancelarul austriac.

Masura va fi adoptata duminica noapte de legislativul de la Viena, va intra in vigoare de luni, pentru o perioada initiala de 10 zile, si va afecta circa 2 milioane de oameni. Exista optiunea prelungirii acestei masuri, ceea ce va presupune un nou vot in parlament.

Aproximativ 65% din populatia Austriei este vaccinata cu schema completa impotriva coronavirusului, una dintre cele mai scazute rate din Europa occidentala, aminteste Reuters.

Potrivit noilor masuri, persoanele nevaccinate vor putea iesi din casa doar pentru anumite activitati considerate vitale – precum cumparaturile de produse esentiale, mersul la serviciu, la scoala sau la medic. Nevaccinatii isi mai pot parasi locuintele pentru o scurta plimbare sau pentru a se vaccina.

Autoritatile vor efectua controale aleatorii pentru a verifica respectarea masurilor. Cei prinsi ca nu respecta regulile risca amenzi de pana la 500 de euro pentru persoanele fizice si de pana la 3.600 de euro pentru companii, precizeaza EFE.

Exista deja restrictii majore pentru aceasta categorie de populatie – de exemplu, persoanele nevaccinate trebuie sa prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la munca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: