externe

Imprumuturile acordate soldatilor rusi cresc presiunile pentru retragerea de pe piata ruseasca a unor banci europene

O schema ruseasca de acordare de imprumuturi cu perioada de gratie trupelor care lupta in Ucraina se adauga presiunilor de a pleca, in crestere, asupra bancilor straine care au ramas in Rusia, mai ales ca acestea sunt obligate sa anuleze intreaga datorie in cazul decesului celui creditat sau a mutilarii lui, se arata intr-o analiza realizata de Reuters, citata de Agerpres.

La aproape un an de cand Rusia a invadat Ucraina, o serie de banci din Europa, inclusiv grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) si cel italian UniCredit, inca fac bani pe piata rusa.

Schema de imprumuturi de sprijin nu a dus doar la critici din partea Bancii Centrale a Ucrainei, care a facut apel la Raiffeisen si alte banci sa opreasca afacerile din Rusia, ci si din partea investitorilor ingrijorati de orice impact reputational.

Raiffeisen si UniCredit sunt profund incorporate in sistemul financiar rusesc si sunt singurele banci straine de pe lista celor 13 „institutii de creditare de importanta sistemica” a Bancii Centrale a Rusiei, ceea ce indica importanta lor pentru economia ruseasca, afectata de sanctiunile occidentale.

Rolul lor in sprijinirea economiei Rusiei, intr-un moment critic pentru presedintele Vladimir Putin, i-a determinat pe unii investitori sa-si exprime public rezervele. „Companiile trebuie sa fie extrem de atente”, sustine Kiran Aziz, de la fondul de pensii KLP din Norvegia, avertizand asupra riscului major ca bancile sa fie folosite „in alte moduri pentru finantarea razboiului”. KLP detine actiuni atat la Raiffeisen, cat si la UniCredit.

La momentul discutarii in Parlament a legislatiei privind acordarea de imprumuturi cu perioada de gratie, in septembrie, Viacheslav Volodin, influentul presedinte al Camerei Inferioare, a explicat clar importanta legii pentru Rusia. „Soldatii si ofiterii asigura securitatea tarii noastre si trebuie sa fim siguri ca li se va acorda asistenta”, a spus el.

Eric Christian Pederson de la Nordea Asset Management, care gestioneaza active de peste 300 miliarde de euro, a declarat ca este ingrijorat de prezenta in Rusia a Raiffeisen si UniCredit si a discutat aceasta problema cu bancile. Cerinta ca bancile sa acorde imprumuturi cu perioada de gratie soldatilor „ilustreaza pericolele operarii in jurisdictiile in care firmele pot fi fortate la actiuni care incalca direct valorile corporatiei”, a adaugat el.

„Simtim ca este corect ca firmele sa se retraga din Rusia, tinand cont de atacul sau neprovocat asupra Ucrainei”, a declarat Pederson. Datele Refinitiv arata ca Nordea detinute actiuni la UniCredit.

Bancile au restructurat in total 167.600 de imprumuturi pentru personalul militar si familiile acestuia, in valoare de peste 800 milioane de euro, intre 21 septembrie si 31 decembrie 2022, arata datele Bancii Centrale a Rusiei.

Raiffeisen, care este prezenta pe piata rusa de peste 25 de ani, sustine ca doar 0,2% din creditele sale din Rusia sunt afectate de „moratoriul pentru imprumuturi impus de guvern”, o suma pe care a descris-o ca „neglijabila”. In total, grupul austriac are in Rusia credite de aproape noua miliarde de euro, inclusiv la companii.

Anul trecut, Raiffeisen a inregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorita in mare parte unui plus de profit de doua miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

UniCredit, care este prezenta pe piata rusa de aproape 20 de ani, cand a achizitionat o banca austriaca, sustine ca reglementarea „este obligatorie pentru toate bancile, conform legii federale”, refuzand sa spuna cat de multe din imprumuturile sale intra sub incidenta acestei legislatii.

Banca italiana adauga ca afacerea sa din Rusia se concentreaza mai mult pe companii si mai putin pe persoanele fizice. Din veniturile totale de peste 20 miliarde de euro realizate anul trecut de UniCredit, Rusia a fost responsabila pentru mai mult de un miliard de euro.

Insa, in pofida unui declin sever initial, actiunile UniCredit sunt acum la un nivel semnificativ mai ridicat decat inainte de 24 februarie, cand Rusia a invadat Ucraina, in timp ce titlurile Raiffeisen nu s-au redresat.

„Orice specula de pe urma actualului razboi nu este acceptabila sau aliniata cum opinia noastra privind investitiile responsabile”, a precizat un purtator de cuvant al Swedbank Robur, unul din cei mai mari investitori din Scandinavia, adaugand ca este ingrijorat de riscul reputational.

Swedbank Robur are participatii la ambele banci. Investitorii institutionali mai mari, inclusiv Fondul suveran de investiti al Norvegiei si compania franceza Amundi, care sustin investitiile responsabile, au refuzat sa-si prezinte punctele de vedere.

Unele banci straine au iesit relativ rapid de pe piata rusa. In mai 2022, grupul francez Societe Generale si-a vandut subsidiara rusa Rosbank grupului Interros, detinut de omul de afaceri Vladimir Potanin.

Dar continuarea prezentei a doua dintre cele mai mari banci din Europa este in vizorul autoritatii de reglementare de la BCE, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Andrea Enria, presedintele Consiliului de supervizare bancara din cadrul BCE, spune ca optiunea de a iesi de pe piata „se inchide putin”, deoarece autoritatile ruse au acum o abordare mult mai „ostila”. Dar el si-a exprimat sprijinul pentru orice unitate bancara care vrea sa-si reduca prezenta sau sa paraseasca piata rusa.

Raiffeisen si UniCredit au confirmat ca discuta cu BCE situatia din Rusia. Dar, cum inca sunt bani de facut, profitul Raiffeisen de pe urma afacerii din Rusia a fost mai mult decat triplu in 2022. In Austria, care are legaturi stranse istorice si economice cu estul Europei si Rusia, politicienii nu sunt vocali in legatura cu continuarea prezentei Raiffeisen pe piata rusa, desi in ultimele luni au fost proteste in fata sediilor bancii.

Johann Strobl, directorul general al Raiffeisen, a afirmat ca examineaza optiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat ca orice miscare e complicata, dupa ce anterior declarase ca banca „nu este un stand de carnati”, care poate fi inchis peste noapte.

Pentru unii, problema este mai mult de moralitate decat de bani. Heinrich Schaller, seful celui de-al treilea actionar al RBI, Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich, si adjunctul presedintelui Raiffeisen, este printre cei care si-au exprimat dubiile in legatura cu prezenta bancii in Rusia. „Desigur, este o problema de moralitate. Nu am niciun dubiu in legatura cu asta”, a declarat el recent.

Indiferent ce ar putea spune actionarii, un decret semnat de Putin va face probabil si mai dificila iesirea de pe piata rusa. Decretul interzice investitorilor din asa numitele tari neprietenoase sa-si vanda actiunile in banci, daca presedintele rus nu acorda derogari.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Un important drum din Islanda a fost blocat de lava. Peninsula Reykjanes va deveni una dintre cele mai dinamice zone vulcanice de pe planeta pentru cateva generatii

Drumul principal care duce spre orasul Grindavik a fost complet blocat de o noua eruptie…

33 de minute ago

Tudor Chirila: „SRI a castigat alegerile in Sectorul 1. Va avea grija de Sectorul 1, asa cum s-a intamplat din 90 incoace in toata Romania

Tudor Chirila are o postare ironica in legatura cu situatia scandaloasa din Sectorul 1, unde…

47 de minute ago

Un barbat inarmat cu un topor a fost impuscat de politisti, in Hamburg, inaintea meciului Euro 2024, Polonia – Olanda

Un barbat a fost impuscat in centrul orasului german Hamburg, dupa ce ar fi incercat…

8 ore ago

Presshub: Cand poate primi copilul telefon mobil. Orasul din Irlanda fara smartphone pentru copii

Cand poate primi copilul telefon mobil. Orasul irlandez Greystones a ajuns pe prima pagina a…

O oră ago