Imunitatea printului saudit Mohammed bin Salman a fost contestata in procesul privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi

externe

Fosta logodnica a jurnalistului ucis Jamal Khashoggi i-a cerut unui judecator american sa permita ca procesul impotriva printului mostenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, sa continue, in ciuda afirmatiei administratiei Biden conform careia acesta are imunitate ca sef de stat strain, potrivit Reuters.

In 2020, fosta logodnica a lui Khashoggi, Hatice Cengiz, i-a dat in judecata pe printul Mohammed si pe alti oficiali sauditi la tribunalul districtual federal din Washington, pentru uciderea lui Khashoggi, care a fost ucis si dezmembrat in octombrie 2018 la consulatul saudit din Istanbul.

Potrivit serviciilor de informatii americane, printul Mohammed, conducatorul de facto al Arabiei Saudite de cativa ani, a ordonat operatiunea care l-a ucis pe Khashoggi, un critic al politicilor printului in coloanele ziarului The Washington Post.

Printul Mohammed a recunoscut ca crima a avut loc sub „supravegherea” lui, dar a negat ca a ordonat uciderea. Procesul pentru moarte din culpa a lui Cengiz, intentat impreuna cu un grup pentru drepturile omului fondat de Khashoggi, solicita despagubiri nespecificate impotriva Printului Mohammed si a altor inculpati.

Pe 9 decembrie, judecatorul James Bates va lua o decizie privind cererea Printului Mohammed de a respinge procesul.

Avocatii printului Mohammed au declarat anterior instantei americane ca liderul Arabiei Saudite, numit prim-ministru in septembrie de catre tatal sau, regele Salman, „are dreptul la imunitate bazata pe statut”.

Dosarul lor transmis in instanta a indicat si alte decizii ale instantelor federale din SUA in care judecatorii au constatat ca sefii de stat straini aveau imunitate.

Avocatii lui Cengiz au sustinut ca numirea printului Mohammed ca prim-ministru, cu cateva zile inainte ca SUA sa faca declaratia privind imunitatea, a fost o „incercare deliberata de a manipula jurisdictia acestei curti”.

Avocatii Departamentului de Justitie din SUA au declarat intr-un dosar din 17 noiembrie in procesul lui Cengiz ca „doctrina imunitatii sefului de stat este bine stabilita in dreptul international cutumiar”.

Saptamana trecuta, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat reporterilor ca „opinia nu se refera in niciun fel la fondul cazului sau la statutul relatiei bilaterale”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: