In 1985 a filmat „Morometii” in Teleorman. Ce a gasit acum in acelasi judet l-a ingrozit pe Stere Gulea: „Vorbiti cu Dragnea, toate sunt ale lui”

news

Regizorul Stere Gulea filmeaza, in aceasta perioada, „Morometii 2” in judetul Teleorman. El a relatat ca judetul arata mult mai rau decat in anul 1985, cand a filmat „Morometii”, specificand ca oamenilor de acum le este frica¬†

Intrebat, intr-un interviu pentru Revista 22, cum regaseste Teleorman, Gulea a raspuns:

„Saracit, in curs de depopulare. Acum, cand ma duc acolo, spre deosebire de anul 1985, imaginea care imi ramane este ca au invadat balariile. Ai sentimentul ca, incet-incet, natura isi reocupa locul si ca va deveni o salbaticie. Si inainte stateau oamenii la carciuma, dar carciuma era o chestie mai rasarita, din caramida, era aratoasa… Acum, si bodegile astea parca sunt incropite. Dai cu piciorul si ti se afunda, totul este de un provizorat cumplit. In acelasi timp, vezi vile printre balariile astea, de doua-trei-patru etaje. Sunt discrepante ingrozitoare. Inainte de razboi, inainte de lumea de Vest, satele aveau, totusi, o unitate arhitectonica. Nu zic ca erau nemaipomenite, dar exista totusi o uniformitate a lucrurilor.

N-am personal ceva cu Liviu Dragnea, nici nu-l cunosc si nici nu ma intereseaza sa-l cunosc, dar dau un exemplu. Cei din echipa de scenografie, care lucreaza de doua luni acolo, au vazut un utilaj la sosea si, cum aveau nevoie de un utilaj asemanator, s-au dus si au intrebat de unde pot inchiria? Si li s-a raspuns: ‘Vorbiti cu Dragnea’. ‘Toate sunt ale lui Dragnea? Toate astea?’, au intrebat. ‘Pai, da, Tel Drum…’, li s-a raspuns. Nu spun eu asta, eu n-am de unde sa stiu. Dar oamenii care lucrau cu utilajul acela asta au spus: ‘Vorbiti cu Dragnea’. Cum sa vorbesti cu Dragnea pentru un utilaj?”, s-a mirat Gulea.

Iata un fragment din interviu:

Deci asta este perceptia generala a oamenilor de acolo, ca Dragnea controleaza totul.
Eu n-am de unde sa stiu. E o perceptie generala, e o perceptie falsa, dar te intrebi: de ce nu se spune ca sunt ale lui Gulea? Du-te, domnule, si vorbeste cu Gulea, sa-ti dea Gulea…

Ati stat acolo, in randul localnicilor. Cum il vad ei pe Liviu Dragnea?
Mie mi s-a parut ca ezita sa vorbeasca despre el.

Ezita de frica?
Da. Acolo, munca in agricultura sau de orice tip ar fi depinde cumva tot de banul public, apoi mai sunt si foarte multi asistati social, majoritatea, care trebuie sa se dea bine tot pe langa cei care controleaza banul public. Dar asta e perceptia in mic, pentru ca n-am facut un studiu sociologic. Ce e adevar, ce e legenda? Pana la urma, cred ca un lider politic ar trebui sa-si puna problema sa demitizeze legenda. Daca nu face asta, legenda continua.

Dar cum vedeti faptul ca un individ din Teleorman, condamnat la inchisoare, cu un CV subtirel, care are in spate prabusirea acestui judet, a ajuns sa controleze toata Romania?
Liviu Dragnea a reusit prin faptul ca a dat impresia ca este un tip fara pretentii de marire, a lucrat pe dedesubt si a reusit sa devina indispensabil pentru partid. PSD a ajuns intr-o situatie in care n-are lideri puternici, de anvergura. Sa ne gandim si la Ponta sau la Geoana. N-am avut si n-am nicio simpatie pentru Adrian Nastase, dar, oricum, era mai destept, chiar daca ce era sub el era extrem de putred. Astilalti trei mi se par total inconsistenti pentru un partid care se pretinde si este, numeric, cel mai mare din Romania.

E mai periculos decat Iliescu?
E mai periculos pentru ca a reusit sa-si subjuge partidul si sa-si creeze acel nucleu de yesmeni. Cred ca Dragnea a fost protejat de servicii, e limpede ca personajul a fost o creatie. Si pesemne ca serviciile au influentat, intr-o oarecare masura, si munca procurorilor, care nu s-au aplecat din timp asupra lui. Pentru ca, in opinia mea, existau suficiente indicii ca ceva nu e in regula, dupa felul in care Dragnea a reusit sa puna mana pe toate valorile unui judet. Revenind, consider ca Dragnea nici nu e om politic. Iliescu, cu toate tarele lui, era, credea intr-o ideologie – paguboasa, depasita -, dar credea. Astia nu cred in nimic.

Cum i-am denumi, atunci, pe cei ca Liviu Dragnea?
Niste oportunisti. Niste smecheri care si-au dat seama ca, mimand chestia asta ca tin cu poporul, cu defavorizatii, ei si-au facut proprietati inestimabile si putin le pasa de restul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: