In aceasta noapte Luna devine complet ROSIE. Tot ce trebuie sa stii despre ECLIPSA

life

Pe 28 septembrie, in noaptea de duminica spre luni, se produce o eclipsa totala de Luna vizibila din Romania, America de Nord, America de Sud, Europa, Asia de Vest si unele parti ale Africii.

Fenomenul astronomic incepe cu faza de penumbra a eclipsei la 03 h 11 m (ora Bucurestiului) cand penumbra Pamantului incepe sa atinga fata Lunii. La 04 h 07 m (ora Bucurestiului) incepe eclipsa partiala — luna devine rosie.

Eclipsa totala incepe la ora 05 h 11 m (ora Bucurestiului), moment in care luna devine complet rosie, atinge punctul maxim la 05 h 47 m (Luna se afla in centrul conului de umbra) si se sfarseste la 06 h 23 m, potrivit www.timeanddate.com.

Urmatoarele faze ale eclipsei: coborarea Luni sub linia orizontului, sfarsitul eclipsei partiale de luna si sfarsitul fazei de penumbra a eclipsei nu sunt vizibile din Romania. Fenomenul astronomic se incheie la ora 08 h 22 m.

Citeste si: In noaptea aceasta REAPARE Steaua de la Betleem, pentru prima data de la nasterea lui Isus

Eclipsa de pe 28 septembrie 2015 este cea de-a patra, ultima dintr-o serie de patru eclipse. Un astfel de fenomen astronomic este numit „tetrada” de eclipsa Lunara. Primele doua eclipse au avut loc pe 15 aprilie si 8 octombrie 2014 iar a treia eclipsa de Luna a avut loc pe 4 aprilie 2015. Expertii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mana de patru carti identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen „tetrada”. De la inceputul lumii pana in prezent au fost sapte astfel de momente intitulate „tetrade” (patru eclipse de luna succesive, la fiecare 6 luni dintr-un anumit interval).

Cea mai recenta eclipsa totala de Luna vizibila din Romania a avut loc pe 10 decembrie 2011. Urmatoarea eclipsa de Luna vizibila din Romania va fi prin penumbra si va avea loc pe 16 septembrie 2016, potrivit www.astro-urseanu.ro.

O eclipsa de Luna se produce intotdeauna in momentul fazei de Luna Plina, deci cand Soarele este in opozitie cu Luna. Lunatiile — Luna Noua sau Luna Plina — se produc la fiecare 2 saptamani, dar eclipse se produc, de regula, de patru ori pe an, scrie Agerpres.

Pamantul are intotdeauna o umbra in spatiu creata de lumina Soarelui, care are o parte centrala mai intunecata si o parte externa mai putin intunecata, numita penumbra. In timpul unei eclipse de Luna, corpul ceresc intra in umbra Pamantului incetul cu incetul. La un moment dat Luna poate dispare aproape de tot, fiind vizibila doar ca un disc de culoare rosie inchisa numita „Luna sangerie”. Aceasta este o eclipsa totala de luna.

Daca Luna nu intra in intregime in umbra Pamantului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii sa nu fie acoperit in totalitate, ci doar ”muscat” foarte tare. Aceasta se numeste eclipsa partiala de Luna. Daca Luna trece doar prin partea externa a umbrei, prin penumbra, avem o eclipsa de Luna prin penumbra. Penumbra nu cauzeaza modificari importante, adica nu se intuneca, dar se sustine ca totusi ca suprafata Lunii devine un pic galbuie.

Eclipsele de Luna, mai putin spectaculoase, se petrec cand Luna intra in ”umbra” Pamantului. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Luna furnizeaza specialistilor date extrem de importante privind atmosfera Pamantului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiatiei solare asupra atmosferei si altele, Luna comportandu-se ca un ecran pe care putem ”citi” particularitatile atmosferei Pamantului. De asemenea eclipsele de Luna furnizeaza date folosite si pentru masurarea vitezei de racire a scoartei lunare, in intervalul in care aceasta este lipsita de caldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsa de Luna consemnata a avut loc in anul 3450 i.e.n. In vechile culturi, cand avea loc o eclipsa, oamenii spuneau ca soarele sau luna au fost inghitite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau ca erau mancate de varcolacii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: