In Australia a inceput construirea celui mai mare radiotelescop din lume, constand din mii de antene legate intre ele prin fibra optica

life

Peste 100.000 de antene vor fi construite in regiunea Wajarri din Australia, permitand astronomilor sa studieze formarea primelor stele din univers dar sa si caute posibile semne de viata extraterestra, potrivit The Guardian.

Constructia celui mai mare observator din lume, Square Kilometer Array, a inceput oficial in Australia dupa trei decenii de dezvoltare.

Un efort interguvernamental urias, SKA a fost salutat drept unul dintre cele mai mari proiecte stiintifice ale acestui secol.

Acesta va permite oamenilor de stiinta sa studieze formarea primelor stele si galaxii. De asemenea, va fi folosit pentru a cerceta energia intunecata, motivul pentru care universul se extinde si chiar si pentru a cauta viata extraterestra.

SKA va implica initial doua retele de telescoape – una in Wajarri din Australia de Vest, numita SKA-Low, cuprinzand 131.072 de antene asemanatoare copacilor.

SKA-Low este numit astfel pentru sensibilitatea sa la semnalele radio de joasa frecventa. Va fi de opt ori mai sensibil decat telescoapele comparabile existente si va cartografia cerul de 135 de ori mai rapid.

O a doua arie cu 197 de „farfurii” traditionale, SKA-Mid, va fi construita in regiunea Karoo din Africa de Sud.

Ministrul australian al industriei si stiintei, Ed Husic, si directorul general al Organizatiei SKA, prof. Philip Diamond, au marcat, luni dimineata, inceputul constructiei SKA-Low.

Dr. Sarah Pearce, directorul SKA-Low, a spus ca observatorul va „defini urmatorii cincizeci de ani pentru radioastronomie, cautand nasterea si moartea galaxiilor, cautand noi tipuri de unde gravitationale si extinzand granitele a ceea ce stim despre univers”.

„Telescoapele SKA vor fi suficient de sensibile pentru a detecta un radar de aeroport pe o planeta care inconjoara o stea la zeci de ani lumina distanta, asa ca ar putea chiar sa raspunda la cea mai mare intrebare dintre toate: suntem singuri in univers?”, a adaugat Pearce.

SKA a fost descris de oamenii de stiinta ca o piatra de hotar majora in cercetarea in astronomie.

Prof. Lisa Harvey-Smith, astronom la Universitatea din New South Wales, a numit-o „o zi importanta pentru astronomia globala”, adaugand: „Peste o mie de oameni au lucrat timp de 20 de ani pentru ca acest lucru sa devina realitate – si fiecare va fi ma simt mandru de aceasta realizare colectiva astazi.”

„Pentru a pune in perspectiva sensibilitatea SKA, ar putea detecta un telefon mobil in buzunarul unui astronaut de pe Marte, la 225 m de kilometri distanta”, a spus si dr. Danny Price, cercetator principal la Institutul Curtin pentru Cercetare in Radioastronomie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: