In Belgia incepe cel mai mare proces penal din istoria sa: 10 barbati vor fi judecati pentru atacurile teroriste din 2016

externe

La sase ani si jumatate de la atacurile teroriste din Bruxelles, Belgia a lansat cel mai mare proces penal din istoria sa. Zece barbati vor fi acuzati pentru uciderea a 32 de persoane si ranirea altor 300 in atentatele sinucigase islamiste din martie 2016 din capitala belgiana, potrivit Reuters si Sky News.

Judecatoarea Laurence Massart va confirma, luni, identitatea tuturor partilor, inclusiv a acuzatilor si a avocatilor acuzarii, care reprezinta circa 1000 de persoane afectate de atentatele revendicate de gruparea Stat Islamic.

Ea se va adresa apoi juriului, selectat saptamana trecuta dintr-un grup de 1.000 de belgieni, intr-un proces care va dura 14 ore.

Procesul pentru atentatele de la Bruxelles are legatura cu procesul francez pentru atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

Sase dintre acuzatii de la Bruxelles au fost condamnati in iunie intre 10 ani si inchisoare pe viata in Franta, dar procesul belgian va fi diferit prin faptul ca va fi solutionat de un juriu, nu de judecatori.

Pe 22 martie 2016, in urma a doua atentate la aeroportul din Bruxelles si unul in metrou, au murit 15 barbati si 17 femei – belgieni, americani, olandezi, suedezi si cetateni din Marea Britanie, China, Franta, Germania, India, Peru si Polonia, multi care locuiau la Bruxelles, sediul institutiilor UE si al aliantei militare NATO.

Suspectii sunt acuzati de mai multe crime si tentativa de omor intr-un context terorist, cu potentiale condamnari pe viata si pentru participare la activitatile unui grup terorist.

Noua dintre inculpati vor fi prezenti in instanta. Un al zecelea, Oussama Atar, este judecat in absenta sa, desi se crede ca ar fi putut fi ucis in Siria.

Principalul suspect in acest proces va fi Salah Abdeslam, care a fost deja condamnat la un proces in Franta pentru rolul sau in atacurile teroriste de la Paris din 2015, in care au murit 130 de persoane. A fost condamnat la inchisoare pe viata, fara eliberare conditionata.

Abdeslam este unul dintre cei cinci inculpati care au fost condamnati de instantele franceze, dar care risca acum pedepse suplimentare din partea autoritatilor belgiene. Se presupune ca toti ar fi fost implicati in ambele seturi de atacuri, operand in numele Statului Islamic.

Potrivit procurorilor, o celula terorista cu sediul la Bruxelles planuia sa efectueze o serie de atacuri coordonate la turneul Campionatului European de Fotbal din Franta.

Cu toate acestea, si-ar fi schimbat planurile in urma arestarii lui Abdeslam pe 18 martie, dupa o operatiune a politiei in suburbia Molenbeek din Bruxelles. Patru zile mai tarziu, membrii celulei au atacat in schimb Bruxelles-ul, iar crimele au inceput la aeroport.

Imaginile CCTV arata trei barbati impingand trei carucioare prin terminalul de plecare cu putin timp inainte de explozie. Procuratura va spune in fata juriului ca fiecare barbat ducea o bomba, dar ca doar doua dintre ele au fost detonate de atacatori sinucigasi.

Al treilea barbat, Mohamed Abrini, identificat drept „omul cu palarie” intr-o imagine CCTV difuzata de politie dupa atacuri, prieten cu Abdeslam inca din copilarie a fost anterior condamnat de instanta din Franta.

La doar o ora si un sfert dupa exploziile din aeroport, un alt dispozitiv a fost detonat in vagonul din mijloc al unui tren in statia de metrou Maelbeek, nu departe de sediul Comisiei Europene.

Pe langa cele 32 de persoane care au fost ucise in urma atacurilor, au murit si trei teroristi. Peste 300 de persoane au fost ranite, dintre care 62 grav. La inceputul acestui an, o tanara belgiana, care se afla in aeroport in momentul atacului, a decis sa fie eutanasiata din cauza tensiunii psihologice „intolerabile” pe care o traia de atunci.

Charles Michel, pe atunci premierul belgian si acum presedintele Consiliului European, a descris atacul drept „orb, violent si las”.

Procesul va avea loc in fostul sediu NATO din Bruxelles. S-au cheltuit milioane de euro pentru crearea unor facilitati capabile sa gazduiasca un proces atat de important, desi inceperea sa a fost amanata dupa obiectii cu privire la „cutia de sticla” sigura care ar gazdui inculpatii.

Victimele si familiile lor s-au plans ca dureaza prea mult sa vada dreptatea si ca s-a acordat atentie faptuitorilor si nu victimelor. Autoritatile belgiene au sustinut ca procesul de aducere a inculpatilor in instanta a fost extrem de complex, atat din punct de vedere juridic, cat si din punct de vedere logistic, si ca infaptuirea justitiei in astfel de cazuri poate dura ani de zile.

Conform procedurii judecatoresti din Belgia, inculpatii nu au declarat daca sunt nevinovati sau vinovati. Se asteapta ca procurorii sa inceapa marti sa citeasca din rechizitoriul de 486 de pagini inainte de a incepe audierile a aproximativ 370 de experti si martori.

Procesul este de asteptat sa dureze sapte luni si se estimeaza ca va costa cel putin 35 de milioane de euro. Dar Belgia spera ca in cele din urma va oferi un sentiment de inchidere si dreptate, dupa atatia ani de asteptare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: