In Brazilia, ce nu a facut politia federala, fac fanii echipelor de fotbal. Demonteaza baricadele ridicate de fanii lui Bolsonaro, care a pierdut alegerile

externe

Fanii infocati ai fotbalului brazilian, dornici sa ajunga la meciurile in deplasare au devenit eroii intregii tari, dupa ce au desfiintat baricadele ridicate pe autostrazi de catre sustinatorii presedintelui Jair Bolsonaro, care refuza sa accepte infrangerea in fata lui Luiz Inacio Lula da Silva in alegerile prezidentiale de duminica, informeaza The Guardian.

Demonstrantii pro-Bolsonaro care sustin ca alegerile au fost fraudate au blocat drumurile si autostrazile din toata tara, provocand haos. Marti dimineata, Curtea Suprema a Braziliei a decis ca politia rutiera federala trebuie sa ia imediat masuri pentru a elibera drumurile. Videoclipurile au aratat ca unii politisti incurajau protestele.

Incepand de miercuri dimineata, politia rutiera federala a declarat ca a eliminat peste 600 de baricade, insa au mai ramas 156.

Dar acolo unde fortele de ordine nu au reusit, fanii fotbalului au luat problema in propriile maini. Potrivit ziarului O Globo, cel putin patru grupari de ultrasi– cunoscute in Brazilia ca torcidas organizadas – au demontat baricadele bolsonariste din statele Minas Gerais, Sao Paulo si Parana in eforturile lor de a ajunge la meciurile din Brasileirao, principala competitie a ligii de fotbal din Brazilia.

Membrii asociatiei Galoucura, fani ai clubului Atletico Mineiro au eliberat drumul care leaga Belo Horizonte de Sao Paulo inaintea unui meci de marti intre clubul Minas Gerais, cunoscut sub numele de Galo, si echipa de fotbal din Sao Paulo.

Videoclipurile care circula online ii arata pe fani dand la o parte cauciucurile de pe drum si camioanele pornind la drum.

„Trupa care distruge baricadele este aici”, spune un barbat. „O sa-i vedem pe Galo orice s-ar intampla!”.

Pe retelele de socializare, brazilienii amuzati le-au multumit ultrasilor pentru ca au aparat democratia.

„Sunt de acord ca echipa mea sa piarda astazi in fata lui Galo, pur si simplu pentru contributia Galoucura la institutiile [democratice]”, a scris pe Twitter Vera Magalhaes, o jurnalista care sustine Sao Paulo, care a fost adesea hartuita de presedintele Bolsonaro si sustinatorii sai.

Meciul s-a incheiat la egalitate 2-2.

Intre timp, fanii Gavioes do Fiel ai clubului Corinthians din Sao Paulo au desfiintat doua baraje rutiere pe autostrada care leaga Sao Paulo de Rio, unde Flamengo joaca, miercuri seara, pe stadionul Maracana.

Dupa ce au curatat o portiune a autostrazii Marginal Tiete din Sao Paulo, fanii Corinthians au atarnat un banner inscriptionat cu cuvintele „Sustinem democratia”, in timp ce scandau numele lui Lula.

Pe langa faptul ca este echipa presedintelui ales Lula, clubul Corinthians este cunoscut pentru opozitia fata de dictatura militara din Brazilia din 1964-1985, miscarea „Democracia Corintiana” fiind condusa de fotbalisti precum Socrates si Casagrande.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: