In cazul escaladarii conflictului din Transnistria, Ucraina va oferi Moldovei tot sprijinul necesar: „Avem cetateni ucraineni care locuiesc permanent in regiunea transnistreana”

externe

conflict, Transnistria, Republica Moldova, ajutor, Ucraina

Ucraina va oferi tot ajutorul necesar, daca va fi solicitat oficial de autoritatile de la Chisinau, in cazul escaladarii conflictului transnistrean. Declaratia a fost facuta de ambasadorul Ucrainei la Chisinau, Marko Sevcenko, in cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”.

Potrivit lui Sevcenko, problema transnistreana este una importanta pentru Ucraina, pentru ca in regiune se afla militari rusi si acolo activeaza serviciile secrete ale tarii agresoare. Din aceasta cauza, Kievul pastreaza o parte din trupe in apropiere de frontiera cu R. Moldova pe tronsonul transnistrean. Totusi, ambasadorul considera ca, in acest, nu exista un pericol iminent pentru Ucraina din partea regiunii separatiste. Kievul este, insa, pregatit sa ofere tot ajutorul pe care il va solicita Chisinaul in vederea solutionarii diferendului.

”Dar oficialii ucraineni au declarat public in repetate randuri ca, daca din partea autoritatilor R. Moldova va fi exprimata rugamintea de asistenta sau ajutor, in mod oficial, sigur ca Ucraina va acorda acest ajutor. In ce mod si cat de repede va fi acordat, aceste detalii deja vor fi discutate ulterior. Aceste lucruri vor depinde de cat de ingrijoratoare va fi situatia. Daca oficialii R. Moldova vor considera ca exista o amenintare la adresa securitatii sau stabilitatii, ei se vor putea adresa, iar noi vom discuta despre ce fel de ajutor are nevoie R. Moldova si, desigur, in masura posibilitatilor, acest ajutor va fi acordat” a notat diplomatul ucrainean, citat de publicatia online Deschide.md.

Vorbind despre solutionarea conflictului transnistrean pe cale diplomatica, ambasadorul Marko Sevcenko a declarat ca, pentru Ucraina, formatul de negocieri ”5+2” nu mai este functional din cauza prezentei Rusiei ca parte a negocierilor.

”Rusia a pierdut credibilitatea ca mediator si garant. De aceea, noi nu putem sta la aceeasi masa. Rusia a incalcat atat de multe tratate internationale, incat valoarea semnaturii ei este nula. Asa ca noi consideram ca formatul cu participarea Rusiei nu este functional. Care va fi alt format nu stiu, trebuie sa discutam. Dar sunt sigur ca acesta va aparea intr-un timp relativ scurt. Primul cuvant trebuie sa fie spus de Guvernul R. Moldova si atunci, cu participarea partenerilor, vom gasi o noua formula. Si Romania poate fi inclusa in format, de ce nu?”, a declarat Sevcenko.

Ambasadorul Marko Sevcenko a vorbit si despre reluarea serviciilor consulare pentru cetatenii ucraineni din regiunea transnistreana, despre care a pomenit ambasadorul cu misiuni speciale Paun Rohovei in cadrul vizitei sale de la inceputul saptamanii. Potrivit lui, inainte de inceputul pandemiei, diplomatii Ambasadei Ucrainei faceau vizite regulate la Tiraspol. A urma o pauza indelungata din cauza pandemiei, dupa care s-a inceput razboiul, iar problemele s-au multiplicat.

”In prezent, avem cetateni ucraineni care locuiesc permanent in regiunea transnistreana, dar si refugiati care se afla temporar, asa ca cererea de servicii consulare a crescut enorm. De aceea, Ucraina discuta ca diplomatii ambasadei din sectia consulara sa viziteze periodic Transnistria si sa presteze aceste servicii. Ambasada Ucrainei activeaza doar in conformitate cu acordurile internationale si legile R. Moldova, asa ca toata aceasta activitate va fi coordonata cu R. Moldova. Avem doar doua conditii, sa fie asigurata securitatea personalului si sa fie oferite garantii de circulatie fara obstacole. Cand aceste lucruri vor fi indeplinite, Ucraina va reintroduce serviciile consulare in Transnistria” a conchis Marko Sevcenko.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: