In ce conditii se redeschid scolile: „Daca un copil dintr-o clasa este depistat pozitiv, atunci toti copiii vor fi testati”

news

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca scolile vor fi deschise pe 8 februarie „in anumite conditii de siguranta si in anumite conditii epidemiologice” si a mentionat ca vor fi luate o serie de „masuri de precautie”, cum ar fi vaccinarea personalului din invatamant si testarea persoanelor simptomatice si a contactilor celor identificati pozitiv cu COVID-19.

„Presedintele a anuntat ieri ca, la inceputul lunii februarie, de pe 8 februarie vor fi redeschise scolile. Vor fi deschise scolile, sigur, in anumite conditii de siguranta si in anumite conditii epidemiologice. Mai precis, daca trendul ramane acelasi pe care-l vedem astazi, respectiv daca lucrurile chiar se imbunatatesc – nu e o garantie, dar e o promisiune ca daca evolutia lucrurilor ne permite lucrul acesta, atunci e un obiectiv pentru acest Guvern sa redeschida scolile”, a explicat Vlad Voiculescu la Palatul Victoria.

Ministrul Sanatatii a facut referire la mai multe „masuri de precautie” pentru redeschiderea scolilor.

„Nu o vom face fara masuri de precautie si intre masurile de precautie vor fi urmatoarele: vaccinarea personalului din invatamant, vaccinarea invatatorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din invatamant este in etapa a II-a de vaccinare, etapa deschisa astazi.

Al doilea lucru, a doua masura pe care o luam este testarea tuturor persoanelor simptomatice si a tuturor persoanelor care sunt contacti ai celor identificati pozitiv cu COVID-19. Cu alte cuvine, daca cineva apare intr-o ancheta epidemiologica si intra in contact cu altcineva din scoala sau lucreaza in acea scoala, va fi imediat testat. Va fi testat cu teste antigen, fie ca este copil, fie ca este adult. De asemenea, oricine are simptome va fi testat. Daca un copil dintr-o clasa este depistat pozitiv, atunci toti copiii vor fi testati”, a mai declarat Voiculescu.

El a precizat ca, totodata, la nivelul Ministerului Sanatatii se lucreaza in aceasta perioada la „un ghid de bune practici pentru scoli”.

„Un ghid de bune practici care sa ne asigure ca cele mai bune masuri sunt luate, inca de pe acum, pentru inceperea scolii, de pe 8 februarie. Si, sigur, toate celelalte masuri care au fost luate inainte in scoli vor fi acum si mai strict supravegheate si incurajate de catre autoritatile publice centrale si locale. Vorbesc de decalarea programului scolar, asigurarea distantarii, purtarea corecta a mastii, igiena mainilor si asa mai departe”, a subliniat Voiculescu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: