In ce masura a afectat pandemia economia Romaniei. Extazul de dinainte de aparitia virusului si agonia de dupa

actualitate

Executia bugetului general consolidat in primele patru luni ale anului a inregistrat un deficit de 26,82 miliarde lei (2,48% din PIB). Mai mult de jumatate este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei COVID 19, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante.

Majorarea deficitului bugetar aferent primelor patru luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata in principal de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in lunile martie si aprilie ca urmare a amanarea platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada starii de urgenta (11,1 mld. lei) si restituirile suplimentare de TVA de 3,11 mld. lei pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat cu un impact semnificativ in martie, in timp ce in luna aprilie dinamica veniturilor a revenit in teritoriul pozitiv.

De asemenea, s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,15 mld. lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 1,2 mld. lei.

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 98,21 mld lei in primele patru luni ale anului 2020, in scadere cu 1,3% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, ca urmare a facilitatilor fiscale acordate pentru sustinerea economiei in contextul instituirii starii de urgenta.

Cea mai importanta categorie – incasarile din impozitul pe salarii au crescut cu 3,1% in primele patru luni. Daco in primele doua luni, avansul era unul mare, a urmat o decelerare in martie-aprilie, cauzata de prorogarea termenului de plata a impozitului pe venit, odata cu instituirea starii de urgenta, cat si de incetinirea castigului salarial in economie la 6,7% in martie.

Cheltuielile pentru investitii au fost in valoare de 9,96 mld. lei, cu 46,3% mai mult decat aceeasi perioada a anului precedent. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile apar la bugetul de stat si la bugetele locale atat din fonduri nationale, cat si aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 191,9 milioane lei pentru achizitionarea de produse – stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: