In China nu exista pedeapsa cu suspendare pentru coruptie. Inalt oficial, inchisoare pe VIATA

externe

Un consilier apropiat al fostului presedinte Hu Jintao, deja exclus din Partidul Comunist, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie, obtinere de secrete de stat si abuz de putere, a anuntat luni televiziunea de stat CCTV, citata de AFP.

In varsta de 60 de ani, Ling Jihua, cazut in dizgratie dupa dezvaluirea mortii accidentale a fiului sau in martie 2012 la volanul unui Ferrari in compania a doua tinere goale, a pledat vinovat si a decis sa nu faca apel impotriva sentintei, pronuntata la capatul unui proces cu usile inchise.

masina

El a fost acuzat ca a primit personal sau prin familia sa mita in valoare totala de 11,6 milioane de dolari. Inainte de a fi pus sub ancheta la sfarsitul lui 2014, Ling Jihua a fost vicepresedinte al organismului national de consiliere politica din China. In 2007 fusese numit director al puternicului Birou de Afaceri Generale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC). El a fost acuzat de ‘abuz de putere’ in timp ce ocupa acest post si ca a profitat de responsabilitatile sale pentru „a obtine ilegal secrete de stat”.

„Accept toate acuzatiile si ma supun judecatii. Procesul de astazi imi va ramane intiparit in memorie”, a spus el in declaratia finala din fata instantei, potrivit Xinhua.

Ling Jihua a mai declarat ca procesul a fost „solemn, meticulos, rational si civilizat”, intruchipand o combinatie de stat de drept si tratament umanitar, a precizat agentia oficiala de presa.

„Multumesc sincer instantei, procuraturii si celor doi avocati ai mei”, a mai spus el.

Ling Jihua a facut cariera in umbra lui Hu Jintao, devenind unul dintre cei mai apropiati consilieri in timpul presedintiei acestuia, noteaza AFP.

Scandalul legat de moartea fiului sau l-a impiedicat le Ling Jihua sa acceada in Biroul Politic al PCC in 2012.

Opinia publica chineza s-a indignat ca fiul unui lider si-a putut procura o masina de lux de peste 700.000 de euro. Cele doua tinere care il insoteau au fost grav ranite, iar una dintre ele a decedat ulterior.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: