In ciuda tragediei submersibilului Titan, un miliardar american planuieste sa coboare cu un submarin de doua locuri pana la Titanic

life

Un miliardar american planuieste sa duca un submersibil de doua persoane pana la epava Titanicului, pentru a demonstra ca industria este sigura, potrivit Sky News.

Cinci persoane au murit in iunie 2023, cand submersibilul Titan, construit de OceanGate, a suferit o implozie catastrofala.

Acum, Larry Connor, un investitor imobiliar din Ohio, vrea sa curete imaginea publica a sectorului.

„Vreau sa le arat oamenilor din intreaga lume ca, desi oceanul este extrem de puternic, poate fi minunat si placut si va poate schimba viata intr-adevar daca procedati corect”, a spus el pentru The Wall Street Journal.

El a facut echipa cu Patrick Lahey, unul dintre cei mai experimentati operatori de submersibile din lume, co-fondator si director executiv al Triton Submarines.

„Patrick s-a gandit si a proiectat acest lucru de peste un deceniu. Dar nu aveam materialele si tehnologia. Nu puteam construi acest submarin acum cinci ani”, a spus Connor.

Ei urmeaza sa faca calatoria cu Triton 4000/2 Abyssal Explorer care a costat 20 de milioane de dolari. 4.000 se refera la adancimea la care se presupune ca se poate scufunda in metri – cu aproximativ 200 m mai mare decat epava Titanicului, care se afla la 3.800 m.

Lahey a spus ca miliardarul l-a sunat la doar cateva zile dupa implozia mortala. „M-a sunat si mi-a spus: `Stiti, ceea ce trebuie sa facem este sa construim un submarin care sa se poata scufunda in mod repetat si in siguranta la [adancimea Titanicului] si sa demonstreze lumii ca puteti face asta”, a spus Lahey.

Cei din spatele proiectului sunt dornici sa sublinieze diferenta dintre submersibile clasificate si neclasate.
Triton si alti producatori majori folosesc societati de clasificare maritima terte pentru a se asigura ca navele lor sunt clasificate – ceea ce inseamna ca sunt sigure si respecta toate reglementarile.

Lahey a spus ca era prieten apropiat cu Paul-Henri Nargeolet, unul dintre pasagerii de pe Titan si un explorator de adancime pe care il cunostea sub numele de PH.

Craig Barnett, directorul de vanzari al Triton, a declarat ca firma a livrat 18 submersibile in ultimii 15 ani si cinci in ultimii trei.

El a adaugat, de asemenea, ca inainte de tragedia OceanGate, Triton lucra la 15 proiecte diferite – dar acestea au disparut aproape instantaneu. „Construiam un submarin de 4 milioane de dolari pentru iahtul unei familii, pana cand sotia a oprit totul”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: