„In democratie, hotii stau la puscarie”. Presa internationala aloca spatii ample protestelor de la Bucuresti

news

Protestele de miercuri seara din Romania nu au trecut neobservate de in presa internationala. Jurnalistii noteaza ca proiectul Guvernului Grindeanu ar putea afecta lupta anticoruptie de la noi din tara, ca printre beneficiarii acestui proiect se numara Liviu Dragnea si Dan Voiculescu, si atrag atentia ca Romania se afla sub o monitorizare speciala a Comisiei Europene, respectiv mecanismul de cooperare si verficare, informeaza Digi24.

Reuters scrie ca mii de romani au protestat in Bucuresti si in Cluj, miercuri seara, impotriva planurilor guvernului privind gratierea si dezincriminarea unor infractiuni printr-o ordonanta de urgenta, care are putea slabi lupta anticoruptie. In Bucuresti, circa 3000 de oameni cu pancarte pe care scria „Suntem cu ochii pe voi” si care scandau „In democratie, hotii stau la puscarie”au pornit intr-un mars pana la Palatul Victoria. De asemenea, agentia de presa arata ca Romania este monitorizata printr-un mecanism special. Comisia Europeana a laudat magistratii romani pentru eforturile lor in lupta anticoruptie, dar a atras atentia ca politicienii romani si-au facut un obicei, de-a lungul istoriei, de a incerca sa treaca legi prin care sa slabeasca puterea judecatoreasca.

De asemenea, si Euronews relateaza ca mii de oameni au protestat impotriva proiectului de gratiere si modificare a Codurilor Penale propus de guvern. Guvernul, care a fost investit in decembrie, sustine ca trebuie sa armonizeze Codul Penal cu cele mai recente hotarari judecatoresti si argumenteaza ca gratierile ar rezolva problema supraaglomerarii inchisorilor. Insa, magistratii au criticat planul de a schimba legea fara consultarea puterii judecatoresti si fara sa treaca prin Parlament. Euronews mai noteaza ca abuzul in serviciu reprezinta o treime din investigatiile anticoruptie din Romania.

ABC News noteaza ca, in ciuda frigului, mii de romani au iesit in strada in Bucuresti pentru a protesta impotriva planurilor guvernului. Proteste mai mici au fost si in Cluj, Sibu, Iasi si Craiova. Protestatarii au scandat „Demisia” si au numit partidul la putere, PSD, „ciuma rosie”. ABC News precizeaza ca printre cei care ar beneficia de pe urma proiectului de gratiere se numara si liderul PSD, Liviu Dragnea, care are o condamnare cu suspendare definitiva pentru fraudarea voturilor. In acest moment, lui ii este interzis sa exercite functia de premier din cauza condamnarii sale penale, ceea ce, spune el, este incorect. Un alt beneficiar al proiectului Guvernului este mogulul media Dan Voiculescu.

Al Jazeera relateaza ca mii de romani au protestat impotriva planului guvernului privind gratierea si dezincriminarea unor infractiuni, proiect care ar putea sa slabi lupta anticoruptie. Premierul Sorin Grindeanu vrea sa implementeze masura printr-o ordonanta de urgenta, scrie Al Jazeera, ceea ce inseamna ca nu ar trece prin Parlament si nu ar avea nevoie de semnatura presedintelui. De asemenea, Al Jazeera atrage atentia ca desi criticii si-au exprimat ingrijorarile privind emiterea de ordonante de urgenta in loc de scrierea unui proiect de lege care sa treaca prin Parlament, si in Parlamentul Guvernul are o majoritate solida.

Cel putin 3.000 de persoane au protestat, miercuri seara, in Bucuresti fata de proiectul de ordonanta privind gratierea si modificarea Codului Penal. Sute de persoane au manifestat si in alte mari orase din tara.

Ministerul Justitiei a pus spre consultare publica un proiect de lege pentru gratiere si modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Proiectul prevede ca se gratiaza pedepsele de pana la cinci ani, abuzul in serviciu va fi incriminat daca exista un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunturile vor fi valabile pana la sase luni de la comiterea faptelor.

Foto: Sorin Ionita/ionitas.ro

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , ,

Comentarii: