In Guatemala, la fel ca in Romania regimului PSD-Dragnea: „Procurorii care ancheteaza coruptia sunt pedepsiti, coruptia a atins niveluri fara precedent”

externe

Coruptia in Guatemala a atins niveluri fara precedent sub actualul guvern „autoritar” care pedepseste procurorii si judecatorii ce ancheteaza crima organizata, a declarat Avocatul Poporului din aceasta tara intr-un interviu acordat AFP.

„Traversam unul dintre cele mai rele momente” in ceea ce priveste coruptia, a declarat Jordan Rodas, cel mai important aparator al drepturilor omului din aceasta tara din America Centrala, al carui mandat de cinci ani urmeaza sa se incheie la jumatatea lunii august.

Inainte de a pleca, Rodas a decis sa prezinte starea Guatemalei sub ultimii doi presedinti, Jimmy Morales (2016-2020) si actualul presedinte Alejandro Giammattei.

„Ne aflam sub un regim autoritar. Avem o mascarada de democratie, dar (aceasta) este foarte fragila”, a declarat Rodas, care sustine ca institutiile din Guatemala au fost „cooptate”.

Acuzatiile sale vin dupa ce vineri politia l-a arestat pe jurnalistul Jose Ruben Zamora si a perchezitionat birourile ziarului pe care l-a fondat, dupa ce acesta a acuzat personalitati politice cheie de coruptie.

In iunie, Comisia interamericana pentru drepturile omului (CIDH) a adaugat Guatemala pe o lista de tari care comit incalcari grave ale drepturilor omului, pe care se afla Cuba, Venezuela si Nicaragua.

CIDH a acuzat Guatemala de „slabirea progresiva a institutionalitatii democratice” si de „nereguli in procesul de alegere a magistratilor”, printre alte procese nedemocratice.

La inceputul acestui an, Statele Unite i-au desemnat pe Giammattei si pe procurorul general Consuelo Porras drept actori corupti.

Sambata, jurnalistii au protestat in fata tribunalelor din centrul orasului Guatemala impotriva detentiei lui Zamora.

Rodas, in varsta de 53 de ani, a preluat functia in august 2017 si in decurs de o saptamana era deja in conflict cu guvernul.

El a reusit sa il impiedice pe Morales sa expulzeze Comisia Internationala impotriva Impunitatii in Guatemala (CICIG), o entitate a Natiunilor Unite care lucreaza impreuna cu procurorul general al Guatemalei in cazurile de coruptie. CICIG l-a acuzat pe Morales de coruptie electorala, alaturi de aliati din mediul de afaceri considerati anterior intangibili.

Dar, desi Morales a pierdut batalia judiciara cu Rojas, a refuzat sa reinnoiasca misiunea CICIG in 2019, iar investigatiile privind coruptia s-au oprit.

Rojas a declarat ca relatia sa cu guvernul a fost „tensionata, opresiva, hartuitoare”.

Statul a preluat controlul de cand CICIG a plecat, spune Rojas, prin cooptarea institutiilor si erodarea separarii puterilor politice si economice.

El acuza guvernul de o „strategie bine definita” de persecutare a fostilor oficiali CICIG si a celor din cadrul Procuraturii speciale impotriva coruptiei din Guatemala (FECI), precum si a judecatorilor independenti.

Mai multe persoane implicate in investigarea coruptiei au plecat in exil de teama, inclusiv fostul procuror general Thelma Aldana si Juan Francisco Sandoval, fostul sef al FECI.

Sandoval, considerat de Statele Unite drept un campion al luptei anticoruptie, a fost demis in iulie 2021 de Porras.

Rojas spune ca comunitatea internationala „ar putea face mai mult” pentru a lupta impotriva coruptiei in Guatemala, inclusiv lovind mai multe persoane cu sanctiuni, inclusiv oameni de afaceri care „alimenteaza aceasta strategie perversa”.

Saptamana trecuta, Washingtonul a sanctionat alti 16 guatemalezi, inclusiv pe actualul sef al FECI, Rafael Curruchiche, numit de Porras.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: