In locul lui Raed Arafat. Surse: chirurgul Radu Zamfir, „eroul din Apuseni”, va fi numit sef al Departamentului Situatii de Urgenta

news

Doctorul Radu Zamfir, supravietuitor al accidentului aviatic din muntii Apuseni, supranumit „Eroul din Apuseni”, va deveni sef al Departamentului Situatii de Urgenta, in locul lui Raed Arafat, anunta surse din cadrul MAI pentru aktual24. Pentru inceput, ministrul de Interne, Marcel Vela, l-a numit pe  Radu Zamfir consilier pe probleme de situatii de urgenta.

„Va pot confirma acest lucru si vreau sa va spun ca de fiecare data cand expertiza mea este utila intr-un loc, eu o pun la dispozitia sistemului de sanatate si a tarii noastre”, a declarat Radu Zamfir pentru Digi24.ro.

Zamfir este considerat de specialistii in domeniu unul dintre cei mai buni chirurgi din Romania pe zona digestiva. Totodata este si coordonator al echipei de prelevare hepatica, efectuand pana acum peste 600 de interventii de acest tip. Radu Zamfir detine o diploma europeana de transplant pentru prelevare multiorgan. Radu Zamfir a fost formator in cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe.

La inceputul acestui an, Raed Arafat a declarat, dupa 5 ani de la accidentul aviatic din Apuseni, ca interventia de atunci a autoritatilor a fost una ”normala”.

Intrebat daca institutiile pentru situatii de urgenta ar fi mai pregatite astazi pentru un asemenea accident, Arafat a spus ca ”in conditiile de atunci, de vizibilitate redusa, de imposibilitatea utilizarii partii aeriene de salvare, ceata, noapte, zapada, munte si padure, faptul ca s-a ajuns in 5 ore si ceva la locul accidentului respectiv era similar cu ce s-ar fi intamplat in orice alta tara, poate chiar si mai rapid”.

Acesta a exemplificat cu un accident produs in SUA, unde autoritatile ar fi avut nevoie de 24 de ore pentru a ajunge la victime. ”Au fost foarte multe speculatii pe acest subiect, oricand le putem demonta, acuma, la rece, pentru ca atunci la cald era imposibil” a adaugat Raed Arafat. Faptul ca localnicii au ajuns primii este ”un lucru normal” a mai spus secretarul de stat. ”Sa ajunga echipele de salvare la scurt timp dupa localnici si sa incerce sa faca toate manevrele de salvare acolo, si transport al bolnavilor, eu cred ca este un timp care se incadreaza in timpii normali de interventie in astfel de conditii” a afirmat Arafat. Acesta a mai spus ca daca ar fi putut fi utilizate mijloacele aeriene, „poate ca intr-o ora era rezolvata problema si stiam unde este accidentul, nu inseamna ca ajungeam fizic acolo”.

Accidentul aviatic a avut loc in 20 ianuarie 2014, cand un avion YR-BNP care executa o cursa umanitara, a aterizat fortat intr-o zona impadurita din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Razvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipa de cinci cadre medicale de la Bucuresti la Oradea. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul ”Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Ministrul de Interne, despre eventuala schimbare a lui Raed Arafat: „N-am venit sa distrug, am venit sa construiesc”

„In ultima perioada s-au intamplat lucruri care pe mine nu m-au uimit, sa spunem m-au dezamagit un pic”, a declarat Marcel Vela referindu-se la cazul Raed Arafat.

„Ciudatenia a fost ca nici nu e terminat auditul, ca a iesit un val, asa, ca ce are Vela cu Arafat, alt val – ca vreau sa-l schimb. N-am declarat niciunde ca vreau sa-l schimb. Bine, nici domnia sa n-a spus ca vrea ministrul sa ma schimbe. A raspuns la o intrebare – fireasca – a unor jurnalisti, daca se intampla ceva, si dansul a spus daca se intampla asa, sa ma (schimbe – n.r.) – fiind secretar de stat, totusi, e o functie politica – si daca actualul guvern politic spune: nu mai puteti fi secretar de stat, va intoarceti pe functia anterioara – dansul a raspus corect si firesc: daca voi fi schimbat, plec in nu stiu ce tara sau unde a zis ca pleaca dansul”, a spus Vela la Digi24.

„Dar s-a nascut pe Facebook, in comentarii politice, in dezbateri ca dl. Arafat trebuie evaluat in aur sau nu stiu in ce metale pretioase, ca cum indrazneste nu stiu cine sa faca… dansul a facut declaratii, dupa acea emisiune a mai facut si in alta emisiune, s-au facut liste de sustinere a unor suporteri, am fost anuntat ca acum doua seri nu stu cine vrea sa faca un protest, 10-15 persoane… Si-am ramas mirat. Adica Jandarmeria n-a facut nici protest, nici nu s-a dus la televizor sa se vaite, Politia de Frontiera la fel, auditul nu este finalizat, deci de ce sa perturbam societatea, sa facem asa, o atmosfera neprielnica?.

Una dintre problemele societatii noastre e ca noi ne canibalizam intre noi, romanii, uitam sa punem umar langa umar ca sa crestem in ochii europenilor si a lumii internationale, sa facem ceva pentru tara, incepem competitii care pe care il dam jos pe celalalt.

E un audit normal, firesc, intr-un minister in care eu am preluat o situatie delicata. Daca aveam vreo suspiciune – unde au fost reclamatii cu subiect si predicat am trimis Corpul de control. Deci auditul e o chestie fireasca, n-are nimeni cu nimeni nimic, dar daca in audit rezulta lucruri care sunt nefiresti si incorecte, va urma Corpul de control. Eu sper sa nu urmeze si sa gasim cauze, masuri pe care le putem lua pe organizare si eficientizare. Sa stea linistiti si suporterii, si admiratorii unora sau altora, ca n-am venit sa distrug, am venit sa construiesc”, a mai spus Marcel Vela.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: