In Maramures, cuibul unei berze va fi mutat prin ordinul ministrului Mediului pentru ca pasarea se gainata pe gardul unui cetatean

news

cuib de barza, mutat, ordin de ministru, Maramures

In satul Sarbi din judetul Maramures, bucuria intoarcerii berzelor albe in cuibul lor traditional de pe strada Principala, numarul 133, a fost umbrita de un Ordin al ministrului Mediului. Potrivit documentului emis, cuibul trebuie relocat pana la data de 25 martie 2024.

O exceptie de la legea europeana care protejeaza speciile de pasari, inclusiv berzele, a fost acordata pentru aceasta mutare, iar Academia Romana a avizat deja decizia in noiembrie 2023, informeaza Digi 24.

Relocarea vine pe fondul plangerii unui localnic, domnul Sima Gheorghe, care a sesizat Ministerul Mediului, invocand deranjul cauzat de cuibul de berze aflat in proximitatea portii si gardului gospodariei sale. Potrivit primarului Simion Pop, berzele aduc si depoziteaza mizerii, serpi morti si resturi animale, generand disconfort. Cu toate acestea, masura a starnit nedumerire si proteste in comunitate.

Legea europeana clasifica berzele si alte 270 de specii de pasari ca fiind strict protejate, interzicand interventia umana in habitatul lor. Derogari pot fi emise prin ordin de ministru, cu avizul Academiei Romane, in situatii in care integritatea cetatenilor sau bunurile materiale sunt puse in pericol de exemplare din speciile protejate.

Relocarea cuibului va fi realizata cu personal tehnic de specialitate, in prezenta unui reprezentant al Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures. Cu toate acestea, ramane intrebarea daca berzele vor accepta noul loc, stabilit la maxim 100 de metri distanta de cuibul original, si cum va afecta aceasta schimbare ciclul migrator al acestor pasari.

Berzele sunt asteptate sa revina din Africa incepand cu 25 martie, iar comunitatea din satul Sarbi urmareste cu ingrijorare evolutia situatiei cu cuibul lor traditional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: