In noaptea de Inviere, Zelenski aduce un omagiu Mariupolului si cere o intalnire cu Putin: „Nu imi e frica!” (Foto)

externe

Presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a postat sambata imagini cu orasul Mariupol inaintea invaziei ruse, spunand ca a fost un oras frumos, care acum nu mai exista. Fotografiile sunt realizate de un jurnalist ucis in propria locuinta in urma unui bombardament rusesc asupra Mariupolului.

„Acesta a fost Mariupol inainte de invazia trupelor rusesti. Un oras frumos cu jumatate de milion de locuitori. In prezent, practic nu exista cladiri neavariate acolo. Nu exista Mariupol. Si nu exista nici Viktor Dedov (Vic Dedoff) care a facut aceste fotografii”, a scris presedintele Ucrainei pe Facebook, postand 7 imagini din Mariupol si o fotografie a jurnalistului.

Viktor Dedov este un jurnalist ucrainean ucis in 11 martie, in Mariupol, dupa ce blocul in care locuia a fost bombardat.

„Cel care a inceput acest razboi va putea sa-i puna capat”

Zelenski a sustinut si o conferinta intr-o statie de metrou din centrul Kievului, indemnand din nou la o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin, ”pentru a pune capat razboiului”, relateaza AFP.

”Cred ca cel care a inceput acest razboi va putea sa-i puna capat”, a spus Zelenski, repetand ca ”nu-i este frica sa se intalneasca” cu Vladimir Putin, daca acest lucru va conduce la un acord de pace intre Rusia si Ucraina.

”Am insistat inca de la inceput asupra unor negocieri cu presedintele rus”, aminteste el.

”Nu pentru ca vreau (sa-l intalnesc), ci pentru ca trebuie sa-l intalnesc, pentru a solutiona acest conflict pe cale diplomatica”, adauga el.

Zelenski si Putin nu au discutat niciodata in mod direct, dupa ce liderul de la Kremlin a invadat Ucraina, in pofida multor indemnuri in acest sens ale ucraineanului.

”Am insistat asupra unei discutii directe cu presedintele rus (Vladimir Putin). Cand are loc prin intermediari, nu poate conduce la un rezultat. Cei care trebuie sa opreasca acest razboi sunt cei care l-au pornit. Noi avem incredere in partenerii nostri, dar nu exista nicio incredere in Rusia”, a declarat el, in contextul esecului negocierilor Kievului cu Moscova.

”Da, vreau ca toti criminalii rusi, care au ucis civili (…) sa fie trimisi in tribunale, bineinteles. Dar stim ca justitia este o masinarie lenta”, a declarat el.

Volodimir Zelenski sustine aceasta conferinta de presa, in direct, intr-o statie de metrou la Kiev din motive de securitate.

”Suntem la sarbatoarea Pastelui. Este o mare sarbatoare. Agresiunea rusa nu schimba cu nimic calendarul”, a lansat el.

Intrebat despre politica liderului de la Kremlin, Zelenski a raspuns ca este dificil sa-i evalueze deciziile.

”Mi-e greu sa stiu de ce in toti acesti ani a tinut la masa sa de presedinte. Are fara indoiala legatura cu motivul pentru care armata sa a venit pe pamantul nostru, ca o cobra, tarandu-se si incalcandu-ne pamantul. Razboiul dureaza de opt ani, iar Federatia rusa a incercat, la diverse niveluri, sa influente Ucraina”, a declarat el.

”Independenta Ucrainei este o provocare la adresa intentiei ruse, iar pentru ucraineni un vis realizat”, a adaugat el.

Mariupolul, inainte si dupa „eliberare”

Mariupolul, port considerat strategic, situat in sud-estul Ucrainei, a devenit un camp de ruine in urma bombardamentelor rusesti, cu locuitori care traiesc in subsoluri, fara apa, fara caldura si fara  comunicatii cu exteriorul.

Se estimeaza ca aproximativ 100.000 de oameni sunt blocati in Mariupol, de cand a fost inconjurat de fortele ruse la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Acestia sustin ca peste 20.000 de oameni din oras au murit in timpul atacului.

Orasul se afla aproape in intregime sub control rus, insa combatantii ucraineni s-au baricadat in imensul complex metalurgic Azovstal, asediat si bombardat in continuare de catre armata rusa.

Mai mute culoare pentru evacuarea locuitorilor au fost anulate in ultimul moment.

Iata cum arata Mariupolul inainte de a fi distrus:

Si iata cum arata acum:

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: