In Parlament a rasunat „Transilvania mareata”. Ce se intampla cu proiectele de lege pe care UDMR dorea sa le aprobe cu mana PSD

politica

Comisiile juridica, pentru drepturile omului si pentru administratie de la Camera si-au amanat pentru a doua oara sedinta in care urma sa se discute un proiect de lege initiat de UDMR. In timp ce deputatii asteptau sa inceapa lucrarile, liberalul Florin Roman le-a pus acestora sa asculte melodia patriotica „Transilvania mareata”.

Marti dimineata, membrii Comisiilor juridica, pentru drepturile omului si administratie de la Camera Deputatilor s-au strans pentru o sedinta care trebuia sa inceapa la ora 10,00 si in care urma sa se dezbata proiectul de lege depus de UDMR care prevede scaderea pragului de la 20% la 10% in cazul numarului de persoane apartinand minoritatilor nationale dintr-o localitate necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne.

Sedinta nu a putut sa inceapa deoarece nu avea aprobarea Biroului permanent sa lucreze in paralel cu plenul, iar sedinta conducerii Camerei, programata la ora 9,30, nu a inceput nici ea la ora stabilita.

In acest timp, liberalul Florin Roman le-a dedicat colegilor de la PSD melodia patriotica „Transilvania mareata”. „Sa ii asculte pe oameni, daca nu vor sa ne mai asculte pe noi. 15% limba maghiara obligatorie, trebuie sa o invete si consilierii locali si consilierii judeteni, amenzi de pana la 50.000 de lei — totul pentru niste amarate de voturi la motiune? Incredibil unde a ajuns tara asta”, a declarat Roman, citat de Agerpres.

Dupa 50 de minute de asteptare, membrii celor trei comisii au parasit sala, presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, anuntand ca sedinta s-a amanat.

Cele trei comisii nu au reusit nici luni seara sa dezbata acest proiect de lege.

Proiectul de lege depus de UDMR in luna mai prevede ca „in unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte”.

Proiectul prevede si introducerea conceptului „numar semnificativ de cetateni” in acest caz.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: