In premiera, Lavrov ameninta Moldova cu razboiul: „Ar trebui sa inteleaga ca orice actiune care ar pune in pericol securitatea trupelor noastre din Transnistria va fi considerata drept un atac asupra Rusiei”

externe

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat joi Republica Moldova ca o situatie de amenintare la adresa securitatii trupelor ruse in Transnistria, regiune separatista din estul republicii, risca sa declanseze o confruntare militara cu Moscova, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Autoritatile moldovene trebuie sa inteleaga ca crearea unor amenintari la adresa securitatii fortelor de mentinere a pacii din Transnistria va fi considerata drept un atac, a afirmat seful diplomatiei ruse, raspunzand la o intrebare despre situatia din jurul Transnistriei la ceremonia de deschidere a noului an de invatamant la Institutul de Relatii Internationale din Moscova (MGIMO), potrivit RIA Novosti.

Este al doilea avertisment transmis de Lavrov Chisinaului in mai putin de 48 de ore, remarca in acest context observatori moldoveni.

Citeste si: Lavrov, amenintare catre Maia Sandu: „Vom face totul pentru ca interesele populatiei rusofone din Moldova sa nu fie afectate in niciun fel”

Rusia dispune de o forta de mentinere a pacii in Transnistria de la inceputul anilor 1990, cand in urma unui conflict armat separatistii prorusi au smuls cea mai mare parte a regiunii de sub controlul Chisinaului.

Moscova sustine ca armata sa se afla in stanga Nistrului pentru a mentine pacea si stabilitatea, insa Chisinaul doreste ca Rusia sa-si retraga Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), creat pe ramasitele fostei Armate a 14-a a URSS in regiune, si transformarea misiunii de pace intr-una de observatori civili, sub egida ONU.

‘Toti ar trebui sa inteleaga ca orice actiune care ar pune in pericol securitatea trupelor noastre (in Transnistria) va fi considerata – in conformitate cu dreptul international – drept un atac asupra Rusiei, asa cum s-a intamplat in Osetia de Sud, cand trupele noastre de mentinere a pacii au fost atacate de (fostul presedinte georgian) Saakasvili’, a afirmat Lavrov.

Acel incident, in 2008, a dus la un razboi de cinci zile in care fortele ruse au ocupat mai multe orase georgiene. La scurt timp dupa aceea, Moscova a recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia.

Transnistria, care depinde puternic de sprijinul Moscovei, a raportat o serie de atacuri sporadice in aprilie, amplificand si mai mult tensiunile deja crescute in urma interventiei Rusiei in Ucraina, care se invecineaza cu Republica Moldova.

Abordarea Chisinaului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean ramane neschimbata si vizeaza solutionarea sa pe cai pasnice si politice, a declarat Biroul Politici de Reintegrare intr-o prima reactie a autoritatilor moldovene la avertismentul transmis de ministrul rus de externe, potrivit Deschide.md.

Contactata de Deschide.md, Mariana Sari, ofiterul de presa al Biroului Politici de Reintegrare, a declarat ca autoritatile de la Chisinau isi doresc sa solutioneze conflictul transnistrean ‘pe cai pasnice si politice, cu identificarea unei solutii durabile si atotcuprinzatoare, care sa respecte caracterul unitar, suveran si teritorial indivizibil al Republicii Moldova, consolidand statalitatea, reconstituind spatiile unice si completand reformele structurale asumate pe intreg teritoriul tarii’.

Referitor la o alta declaratie a lui Serghei Lavrov facuta miercuri privind disponibilitatea Moscovei de a face totul pentru a apara interesele populatiei rusofone din Republica Moldova, Biroul Politici de Reintegrare a subliniat ca ‘drepturile si libertatile acestora nu se incalca (…) in raioanele din est (in domeniile public, educational, media etc)’. ‘Mai mult, in negocierile dintre Chisinau si Tiraspol limba de comunicare si de purtare a corespondentei este limba rusa’, a adaugat reprezentanta acestui birou.

‘In acelasi timp, constatam o limitare deliberata in regiunea transnistreana a drepturilor vorbitorilor de limba romana si a cetatenilor Republicii Moldova ce poseda acte de model national, care sunt catalogati drept straini si carora le este interzisa exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulatie, educatie in limba materna, nediscriminarea pe criterii etnice si de nationalitate etc). Din aceasta perspectiva, valorile democratice si egalitatea in drepturi trebuie privite echitabil si bazat pe garantiile dreptului constitutional si international’, a comentat Mariana Sari.

Totodata, ea a indicat ca, in acest an, au avut loc sase intrevederi de lucru intre Chisinau si Tiraspol la nivel de reprezentanti politici si 12 sedinte ale grupurilor de lucru sectoriale.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declarase miercuri ca Moscova va face totul pentru a proteja interesele populatiei rusofone din Republica Moldova.

”Sa nu uitam ca, pe langa Transnistria, in Republica Moldova mai exista si Gagauzia, care, de asemenea, revendica un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Si cred ca liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie daca vor inceta jocurile geopolitice impuse de Occident si se vor gandi la interesele acelor oameni care traiesc unul langa altul’, a afirmat Lavrov, intr-o declaratie citata de Radio Chisinau, in cadrul unui forum.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: