In premiera, mai putin de jumatate din populatia Marii Britanii spune ca este crestina

externe

Recensamantul decenal efectuat in 2021 a aratat o crestere rapida pentru populatia musulmana in Marea Britanie, insa „nicio religie” a fost al doilea cel mai frecvent raspuns, dupa cel crestin, a precizat Oficiul National de Statistica (ONS).

Pentru prima data, mai putin de jumatate din populatia din Anglia si Tara Galilor se identifica drept crestina, potrivit datelor recensamantului publicate marti.

Intr-o epoca din ce in ce mai secularizata, arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, a declarat ca nu a fost o „mare surpriza” faptul ca proportia crestinilor a scazut in timp.

Dar el a spus ca, confruntandu-se cu o criza a costului vietii si cu razboiul din Europa, oamenii inca au nevoie de sustinere spirituala.

„Vom fi acolo pentru ei, in multe cazuri, oferindu-le hrana si caldura. Iar de Craciun, milioane de oameni vor veni in continuare la slujbele noastre”, a spus arhiepiscopul, citat de France Presse.

„In acelasi timp, vom privi dincolo de imprejurimile noastre imediate, amintindu-ne ca facem parte dintr-o credinta globala, cea mai mare miscare de pe Pamant si cea mai mare speranta a acesteia pentru un viitor pasnic si durabil”, a subliniat episcopul.

Intrebarea referitoare la religie a fost adaugata la recensamantul din Marea Britanie in 2001. Raspunsul la aceasta ramane voluntar, dar in totalitate 94,0% dintre respondenti au raspuns, potrivit ONS.

Aproximativ 27,5 milioane de persoane sau 46,2 la suta din Anglia si Tara Galilor s-au descris ca fiind crestini, in scadere cu 13,1 puncte procentuale fata de 2011.

„Fara religie” a crescut cu 12 puncte procentuale, ajungand la 37,2 la suta sau 22,2 milioane, in timp ce musulmanii s-au situat la 3,9 milioane sau 6,5 la suta din populatie, fata de 4,9 la suta anterior.

Urmatoarele raspunsuri cele mai frecvente au fost hindusii (1,0 milioane) si sikhii (524.000), in timp ce budistii au depasit evreii (273.000 la 271.000).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: