In premiera, Merkel recunoaste ca a facut GRESELI in criza refugiatilor

externe

Germania si alte tari din Uniunea Europeana au inchis ochii prea mult timp la criza refugiatilor care aparea la granitele externe ale blocului comunitar, a declarat cancelarul Angela Merkel intr-un interviu aparut miercuri intr-un ziar german, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Merkel, care este criticata in Germania pentru politica sa de deschidere fata de refugiati lansata in urma cu un an, a spus de asemenea pentru Sueddeutsche Zeitung ca Germania si UE trebuie sa aiba rabdare si rezistenta in gestionarea crizei imigrantilor.

„Sunt chestiuni politice pe care le poti vedea ca vin, dar pe care nu le realizezi ca atare la acel moment — iar in Germania am ignorat problema prea mult timp si am blocat nevoia de a gasi o solutie paneuropeana”, a afirmat ea.

Comentariile lui Merkel sunt o neasteptata analiza autocritica ce pare menita a aparea la un an de la celebra sa declaratie ‘wir schaffen das’ (‘putem face asta’), data ca raspuns la o intrebare despre gestionarea fluxului tot mai mare de refugiati.

Ea a mai declarat ca Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiati din Orientul Mijlociu si Asia care au ajuns in UE anul trecut, a lasat Spania si alte tari de granita ale UE sa se ocupe singure de refugiati.

„Pe atunci am respins de asemenea distributia proportionala a refugiatilor”, a spus ea.

Merkel a subliniat totodata ca Germania nu a sustinut modele precum agentia europeana de aparare a frontierelor, Frontex, care ar fi incalcat suveranitatea statelor membre ale UE. „Am spus ca ne vom ocupa de problema la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem granita externa a UE. Insa acest lucru nu functioneaza”, a afirmat ea.

Cancelarul, care se afla la al treilea mandat, a mai atras atentia ca problema refugiatilor va fi una pe termen lung. „Nu am abordat problema in mod corespunzator. Asta este valabil si in privinta protectiei granitei externe a spatiului Schengen”, a declarat Merkel.

Ea a mai afirmat ca UE trebuie sa isi amelioreze cooperarea si sa sporeasca substantial ajutorul de dezvoltare pentru tarile din Africa, dar si pentru Turcia si alte state din regiuni cu probleme.

Merkel a cerut totodata sa nu se asocieze imigrantii cu teroristii. „Este pur si simplu incorect sa spui ca terorismul a venit numai cu refugiatii. Se afla deja aici in numeroase forme si existau diferiti potentiali atacatori pe care noi ii urmaream”, a adaugat ea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: