In primul semestru din 2025, in Romania vor avea loc doua exercitii majore ale trupelor NATO, cu participarea a 15.000 de militari romani si aliati
Aproximativ 15.000 de militari romani si aliati vor participa, in prima jumatate a anului, la evenimentele multinationale de instruire programate sa se desfasoare in poligoane si facilitati militare din Romania, in cadrul exercitiilor DACIA 25 si DACIAN SPRING 25, transmite intr-un comunicat Ministerul Apararii Nationale.
Un indicator al complexitatii activitatilor de instruire din prima jumatate a anului 2025 este faptul ca secventele de instruire se vor desfasura in nu mai putin de sapte poligoane de tragere din nord-vestul, centrul, sudul si sud-estul tarii.
Exercitiul DACIA 25 este evenimentul major de instruire la nivel operational si tactic, care asigura cadrul necesar pentru integrarea fortelor nationale si aliate prin conectarea cu alte exercitii multinationale programate de Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa – SHAPE si Comandamentul Statelor Unite ale Americii pentru Europa – USEUCOM.
Exercitiile conectate in cadrul DACIA 25 sunt: STEADFAST DART 25 – planificat de SHAPE, care va avea loc in februarie, SEA SHIELD 25 – planificat si condus de Statul Major al Fortelor Navale si VALIANT STRIKE 25 – planificat si condus de Comandamentul Fortelor pentru Operatii Speciale, ambele avand loc in perioada aprilie-mai si SABER GUARDIAN 25 – programat de USEUCOM, in colaborare cu Statul Major al Apararii, pentru luna iunie.
Primul exercitiu major de antrenament din aceasta serie, STEADFAST DART 25 (STDT 25), planificat de SHAPE si condus de Comandamentul Aliat al Fortelor Intrunite din Napoli – JFCNP, va incepe pe 10 februarie, iar etapele operationale se vor desfasura pana pe 21 februarie. Scenariul STDT 25 se va concentra pe executarea unor activitati specifice de alerta, desfasurare si integrare a fortelor pe timp de pace pentru a testa capacitatea de reactie si raspuns in situatii de criza.
Exercitiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forta Aliata de Raspuns si de a coordona tranzitia rapida a acesteia catre o locatie in care poate furniza efecte strategice de descurajare prin consolidarea fortelor deja desfasurate. Este prima data cand Forta Aliata de Raspuns va efectua o desfasurare operationala de la infiintarea sa la 1 iulie 2024.
Exercitiul DACIAN SPRING 25 (DASP 25) planificat si condus de MND-SE (Multinational Division South-East), in perioada 05 – 26 mai, reprezinta o premiera prin desfasurarea pe teritoriul Romaniei de catre Franta – natiunea cadru a Grupului de Lupta NATO de la Cincu – a unei structuri multinationale de nivel brigada, formata din aproximativ 4.000 de militari si mijloace de echipamente franceze.
Fortele Armate Romane, impreuna cu fortele aliate si partenere, desfasoara aceasta serie de exercitii militare comune, avand ca scop consolidarea cooperarii in cadrul NATO si al Parteneriatului Strategic romano-american. Aceste antrenamente demonstreaza unitatea si solidaritatea aliatilor, precum si capacitatea structurilor NATO si a partenerului strategic american de a interveni rapid in sprijinul Romaniei.
Scopul principal al exercitiilor este cresterea capacitatii de aparare si descurajare, imbunatatirea coordonarii si timpului de reactie, precum si consolidarea interoperabilitatii si mobilitatii militare. Intr-un mediu global complex, marcat de crize de securitate, aceste antrenamente devin esentiale pentru pregatirea fortelor armate.
Pentru Fortele Armate Romane, exercitiile reprezinta o oportunitate de a testa capacitatea de a sprijini operatiile defensive din cadrul aliantei si de a asigura sprijinul necesar trupelor si echipamentelor care tranziteaza sau stationeaza pe teritoriul national. Aceste activitati militare sunt un exemplu clar al angajamentului comun pentru securitatea colectiva si stabilitatea regiunii.
Activitatile de instruire planificate vor include miscari si exercitii tactice cu si fara trageri de lupta, parasutare, fortarea cursurilor de apa, comunicatii criptate, coordonarea tranzitului prin punctele de trecere a frontierelor aeriene, navale si terestre, precum si activitati medicale.