In semn de protest fata de apropiata interzicere a TikTok, americanii migreaza spre o alta aplicatie chinezeasca

Pe masura ce se intrevede amenintarea interzicerii TikTok, utilizatorii americani ai platformei au inceput sa migreze catre aplicatia chineza Xiaohongshu, care a devenit cea mai descarcata aplicatie din SUA. Unii dintre „refugiatii TikTok”, cum isi spun ei, declara ca aplicatie chineza este aleasa in semn de protest fata de interzicerea TikTok, potrivit AP.
Curtea Suprema a SUA urmeaza sa se pronunte in legatura cu legea potrivit careia compania mama ByteDance trebuie sa vanda TikTok pana pe 19 ianuarie sau va fi interzisa in SUA din cauza problemelor de securitate nationala.
Dupa ce judecatorii au parut inclinati sa mentina legea, mase de utilizatori TikTok au inceput sa-si creeze conturi pe Xiaohongshu, incluzand hashtag-uri precum #tiktokrefugee sau #tiktok in postarile lor. De luni, Xiaohongshu a devenit cea mai descarcata aplicatie gratuita din App Store Apple din SUA.
Xiaohongshu, care in engleza inseamna „Little Red Book” este o aplicatie chineza de socializare care combina e-commerce, filmulete scurte si postari scrise.
Aplicatia a castigat popularitate in China si in alte regiuni si tari cu diaspora chineza, cum ar fi Malaezia si Taiwan, in ultimii ani, strangand 300 de milioane de utilizatori activi lunar, dintre care majoritatea sunt femei tinere care o folosesc ca motor de cautare pentru recomandari de produse, calatorii si restaurante, precum si tutoriale de machiaj si ingrijire a pielii.
Subiectul #tiktokrefugee a strans peste 160.000 de postari pe Xiaohongshu, dintre care multe sunt videoclipuri cu utilizatori americani care se prezinta si cer sfaturi despre cum sa navigheze in aplicatie, pe care o numesc „RedNote”.
Xiaohongshu nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii din partea Associated Press.
O utilizatoare americana cu numele Definitelynotchippy a realizat un videoclip adresat utilizatorilor chinezi de Xiaohongshu, explicand de ce americanii descarca aplicatia.
„Motivul pentru care guvernul nostru ne spune ca interzice TikTok este pentru ca insista ca este detinut de voi, de poporul chinez, de guvern, in fine. Si ei incearca sa ne faca sa credem ca sunteti rai. Multi dintre noi suntem mai destepti decat atat, asa ca am decis sa ne enervam guvernul si sa descarcam o aplicatie chineza reala. Noi numim asta trolling… pe scurt, suntem aici pentru a ne supara guvernul si pentru a afla despre China si pentru a petrece timp cu voi, baieti”, a spus ea.
Utilizatorii chinezi de pe Xiaohongshu au salutat utilizatorii americani, unii oferindu-se sa-i invete limba chineza. Altii au oferit sfaturi despre navigarea pe internetul chinezesc, avertizand noii utilizatori sa nu mentioneze sau sa discute nimic considerat sensibil din punct de vedere politic, deoarece ar putea fi cenzurati. In unele cazuri, studentii chinezi le-au cerut americanilor ajutor pentru temele de engleza.
La fel ca majoritatea aplicatiilor si serviciilor de internet din China, Xiaohongshu este supus cenzurii. Platformele impun de obicei cenzura prin stergerea sau interzicerea continutului pe care Beijingul il considera sensibil din punct de vedere politic. Marile platforme occidentale, precum Google si Facebook, sunt blocate in China.
Desi Xiaohongshu a inregistrat un aflux de utilizatori, nu este clar daca aplicatia ar putea inlocui TikTok, care a creat un ecosistem care permite comertul electronic si publicitate. Inainte ca TikTok sa fie amenintat, majoritatea covarsitoare a utilizatorilor lui Xiaohongshu erau chinezi, iar aplicatia, care nu are functii de traducere, nu este optimizata pentru o baza internationala de utilizatori.
Chiar daca tensiunile dintre SUA si China raman mari in ceea ce priveste comertul si securitatea nationala, multi utilizatori chinezi si americani Xiaohongshu au avut schimburi culturale prietenoase in aplicatie. Aceste interactiuni variaza de la camere de chat live pana la comentarii la postari.