In sfarsit, reactia CSM fata de pachetul de legi al lui Toader. Nu mai este nicio indoiala ca ministrul Justitiei face rau intentionat

news

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sustine ca propunerile de modificare a legilor Justitiei privind raspunderea magistratilor pot constitui un element de presiune in activitatea judecatorilor si procurorilor, se arata intr-un comunicat citat de Agerpres.

Acestia sustin, chiar in lipsa proiectului de modificare a acestor legi, ca aceste masuri sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, progresele inregistrate sau lupta impotriva coruptiei si vin in contradictie flagranta cu recomandarile si angajamentele asumate in cadrul MCV.

Sectia de procurori precizeaza ca cele mai importante modificari preconizate la legile Justitiei, prezentate public, vin in contradictie cu propunerile motivate formulate anterior de catre Consiliul Superior al Magistraturii in urma consultarilor sistemului judiciar.

„Astfel, apreciem ca unele dintre masurile preconizate sporesc rolul factorului politic in organizarea si functionarea sistemului judiciar. Exemplificativ, trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directa a autonomiei institutionale si a independentei functionale, infiintarea unei noi directii specializate, cu o competenta exclusiva in cercetarea magistratilor, este inoportuna, nu este sustinuta statistic si nu reprezinta o prioritate pentru sistemul judiciar, iar schimbarea sistemului de numire a procurorilor in functii de cel mai inalt nivel eludeaza posibilitatea Sectiei pentru procurori de a proceda la o selectie directa a viitorilor candidati si nu este similara procedurii propuse pentru numirea conducerii ICCJ la nivelul Sectiei pentru judecatori”, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, arata sursa citata, propunerile privind raspunderea magistratilor pot constitui un element de presiune in activitatea judecatorilor si procurorilor, cu influenta directa asupra calitatii actului de justitie.

„Celelalte masuri referitoare la accederea in magistratura si promovarea in functii de executie au potentialul de a bloca functionarea sistemului judiciar si de a afecta modul actual de organizare si functionare a Institutului National al Magistraturii”, precizeaza CSM.

Sectia pentru procurori apreciaza, chiar in lipsa proiectului de modificare a acestor legi, ca aceste masuri sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, progresele inregistrate sau lupta impotriva coruptiei si vin in contradictie flagranta cu recomandarile si angajamentele asumate in cadrul MCV.

Consiliul Superior al Magistraturii anunta ca isi va exprima pozitia motivata si punctuala asupra propunerilor legislative in momentul in care acestea ii vor fi comunicate in conditiile legii, dupa consultarea sistemului judiciar.

Intr-un comunicat anterior al CSM, insitutia ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa comunice data pana la care ii va fi trimis proiectul de modificare a legilor Justitiei, pentru inceperea procedurilor legale de avizare a acestuia.

„In calitatea sa de garant al independentei Justitiei si de administrator al sistemului judiciar, precum si in indeplinirea atributiilor de avizare prevazute de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ministrului Justitiei comunicarea datei pana la care urmeaza ca acest proiect de modificare legislativa, impreuna cu expunerea de motive, sa fie transmis Consiliului, pentru derularea procedurilor legale”, potrivit CSM, citat de News.ro.

Reprezentantii Consiliului solicita ministrului transmiterea oficiala a proiectului de modificare a legilor, spunand ca este necesara cunoasterea in detaliu a aspectelor tehnice. In solicitarea transmisa ministrului, CSM arata ca profesia juridica si tot ce tine de sistemul judiciar se bazeaza pe cunoasterea detaliata a subiectelor despre care se vorbeste in spatiul public, altfel pot fi facute declaratii gresite, cu potential de crestere a tensiunii artificiale, pot crea dezbateri publice sau pot duce la intepretarea gresita a unor aspecte.

„Rigurozitatea si disciplina profesiei juridice, precum si principiile organizationale specifice institutiilor din sistemul judiciar, presupun standarde de comunicare bazate pe cunoastere detaliata si completa a temelor in legatura cu care se comunica atat public, cat si institutional. Altfel, se creeaza premisele unor dezbateri publice, mediatice si chiar pozitionari institutionale ¬ prin declaratii publice ale reprezentantilor institutionali ¬ imprecise, cu potential real de tensionare artificiala a discursului public, de denaturare sau interpretare improprie a unor aspecte, cu consecinte asupra activitatilor aferente procesului legislativ”, mai spune CSM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: