In sfarsit, semnale clare din partea SUA si UE: Ponta trebuie sa plece!

opinii

Aliatii si partenerii occidentali ai Romaniei au dat in aceeasi zi, joi, doua semnale cat se poate de clare ca Victor Ponta a intrat in zona rosie a comportamentului antidemocratic. In aceste conditii el nu mai are cum sa ramana in fruntea Guvernului unui stat UE si membru NATO.

Primul semnal a venit de la prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a participat joi la o dezbatere organizata de Comisia LIBE in Parlamentul European in care Victor Ponta era subiect central. Mai exact refuzul parlamentarilor de a permite urmarirea penala a premierului Romaniei.

„Ce observam este ca justitia in Romania nu poate, aparent, sa aiba acces la toate nivelurile guvernamentale”, a fost mesajul dur venit din partea lui Timmermans in numele Comisiei Europene. Chiar daca a mentionat ca nu comenteaza „cazuri individuale” este limpede la cine s-a referit.

Al doilea semnal a venit in noapte, din partea Departamentului de Stat al SUA. In raportul  privind „Practici in materie de drepturile omului in 2014″ in Romania, la capitolul „Violente si acte de hartuire” impotriva jurnalistilor, numele lui Victor Ponta este specificat clar. „In iulie 2014, Ponta i-a numit pe reporterii agentiei de presa Mediafax ‘mujahedini’ si ‘talibani’, iar in august Palada, pe pagina sa de Facebook, a calificat unii jurnalisti drept ‘dobitoci’, adaugand ca ar simti ‘placere sa ii execute electric’. Atat presa, cat si ONG-uri au considerat ca Ponta si Palada au incercat sa intimideze jurnalisti independenti”, afirma raportul, mentionand ca „amenintarile personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei”.

Prin urmare, Comisia Europeana considera ca in Romania legea nu este egala pentru toti, iar Statele Unite afirma cu tarie ca libertatea presei a fost subminata chiar de la cele mai inalte niveluri ale statului roman. „Egalitatea in fata legii” si „libertatea presei” sunt principii fundamentale ale unui stat democratic si sunt sfinte in Uniunea Europeana si in Statele Unite. Partenerii Romaniei arata limpede ca Victor Ponta le-a incalcat pe ambele.

Faptul ca atat Bruxellesul cat si Washingtonul au renuntat la limbajul diplomatic aluziv si afirma direct ca seful guvernului din Romania are un comportament antidemocratic inseamna ca nu mai sunt dispuse sa se lase pacalite. In aceste conditii, o relatie normala cu guvernul roman nu mai este posibila, cu atat mai mult cu cat ar trebui sa fie una stransa in acest context geopolitic. Victor Ponta nu are alta solutie decat sa plece.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: