externe

In Siria, supravietuitorii cutremurului dorm afara in frig, spun martorii oculari

Conditiile din nord-vestul Siriei sunt „ingrozitoare” in urma cutremurului devastator de luni, potrivit martorilor oculari. Cutremurul a ucis familii intregi, iar „supravietuitorii dorm pe strazi in frig”, au declarat acestia pentru CNN.

Dr. Mostafa Edo, director zonal al ONG-ului MedGlobal din SUA – care locuieste in Idlib de trei ani – si-a petrecut ziua distribuind ajutoare spitalelor din regiunea de nord-vest a Siriei.

El a spus ca ceea ce a facut acest cutremur deosebit de terifiant a fost cat de mult a durat.

„In cladirea in care locuiesc [din Idlib], vecinul meu locuieste cu parintii sai, ambii cu dizabilitati. Nu a putut pleca de acasa in timpul cutremurului pentru ca a trebuit sa stea langa ei pentru ca nu se puteau misca. Au ramas pe loc ore intregi, care au fost absolut ingrozitoare pe masura ce au venit si replicile”, a spus Edo.

„Unul dintre colegii mei, cu care am lucrat mai bine de cinci ani, a fost ucis in urma cu aproximativ doi ani in atacuri aeriene ruse. Am aflat astazi ca toata familia lui, sotia si copiii lui, toti au murit astazi, cand cladirea lor s-a prabusit”, a adaugat el.

Multe spitale din zona nu sunt pregatite pentru astfel de urgente iar echipa MedGlobal a distribuit provizii spitalelor care primesc cel mai mare numar de pacienti. Exista inca o cerere mare pentru consumabile, cum ar fi placile ortopedice utilizate pentru tratarea fracturilor, dar nu exista suficiente pentru a satisface aceasta cerere.

„In acest moment, spitalele incep sa sufere de pene de curent. Multe spitale, care s-au bazat pe energia electrica din Turcia de-a lungul anilor, vor trebui acum sa depinda de generatoare, care necesita motorina”, a spus Edo, adaugand ca in orasele in care a ajuns luni, inclusiv Harem, Darkush, Kafr Takharim si Tal Mileh, situatia este „deosebit de dificila”, deoarece paramedicii nu pot folosi utilaje grele pentru a ajuta la operatiunile de salvare „din cauza temerilor ca oamenii sunt inca in viata sub daramaturile cladirilor care s-au prabusit total”.

Khalil Ashawi, un fotoreporter aflat in Jindayris, in nord-vestul Siriei, a spus ca in cei 10 ani in care a acoperit razboiul din Siria, el nu a asistat la scene la fel de dezastruoase precum cele de luni.

„Este un dezastru. Paramedicii si pompierii incearca sa ajute, dar, din pacate, sunt prea multe lucruri de care trebuie sa se ocupe si nu se descurca”, a spus Ashawi. „Familii intregi au fost ucise. Sapte pana la opt persoane din aceeasi familie, toti au disparut. Acestea sunt genul de situatii despre care vad si aud astazi”, a spus el.

„In acest moment este frig si sunt atat de multi oameni care dorm pe strazi chiar acum, deoarece nu au case in care sa se adaposteasca”, a adaugat Ashawi.

Familia lui Ashawi se afla in Turcia. El spune ca parintii lui, care locuiesc in Antakya, sunt disparuti de luni dimineata.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

SUA: Un caine robot politist a evitat o potentiala varsare de sange, dar a fost impuscat de trei ori

Politia din statul american Massachusetts a multumit unui caine robot pentru ca a ajutat la…

3 ore ago

Un avion rusesc s-a prabusit in Crimeea: „Rusii si-au doborat propriul avion Su-27”

Un avion rusesc s-a prabusit joi in apropiere de orasul Sevastopol din Crimeea ocupata. "Un…

2 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

6 ore ago