In Spania au fost gasite fosile de hominizi dintr-o specie necunoscuta – descoperirea rescrie istoria timpurie a omenirii

externe

hominid, Spania, Pink

Oamenii de stiinta au dezgropat in Spania oase faciale fosilizate cu o vechime cuprinsa intre 1,1 milioane de ani si 1,4 milioane de ani si care ar putea apartine unei specii necunoscute pana acum in lantul evolutiei umane – o descoperire care rescrie istoria timpurie a omenirii in Europa, relateaza Reuters.

Fosilele, descoperite in pestera Sima del Elefante, in apropierea orasului Burgos, cuprinde fragmente care acopera 80% din partea stanga a zonei centrale a fetei unui individ adult, inclusiv parti din pometi si maxilarul superior. Se numara printre cele mai vechi fosile umane descoperite pe teritoriul Europei.

Cercetatorii au botezat fosila „Pink”, un omagiu adus trupei rock Pink Floyd.

Anatomia faciala a lui Pink era mai primitiva decat cea a lui Homo antecessor, specie care a locuit in Europa Occidentala cu circa 850.000 de ani in urma si care avea partea centrala a fetei ingusta, asemanatoare omului modern. Partea centrala a fetei lui „Pink” era mai proeminenta si masiva decat in cazul Homo antecessor si prezenta unele similaritati – dar si diferente – fata de Homo erectus, despre care se crede ca a fost prima specie umana care a migrat din Africa.

Cercetatorii au spus ca fosilele nu sunt suficient de complete pentru a concluziona ca „Pink” apartinea unei specii umane stravechi necunoscute pana acum, daca ca aceasta posibilitatea este reala. Au atribuit fosilei denumirea stiintifica provizorie Homo affinis erectus, in semn de recunoastere a afinitatilor sale cu anumite trasaturi ale lui Homo erectus.

„Aceste descoperiri deschid o noua cale de cercetare in studiul evolutiei umane in Europa si introduc un nou element in locuirea timpurie a Europei”, a declarat arheologul Rosa Huguet, de la Institutul catalan de paleoecologie umana si evolutie sociala (IPHES-CERCA), din Spania, autoarea principala a studiului publicat miercuri in revista Nature.

„Cand vom avea mai multe ramasite fosile, vom putea spune mai multe despre aceasta specie”, a adaugat Rosa Huguet.

Specia noastra, Homo sapiens, a aparut in urma cu abia 300.000 de ani in Africa, migrand ulterior in toata lumea, inclusiv in Europa. Homo erectus a aparut prima data in Africa in urma cu circa 1,9 milioane de ani, prezentand proportii corporale similare cu cele ale omului modern. Homo antecessor avea, de asemenea, proportii corporale moderne, precum si o anatomie faciala cu aspect modern.

Zona centrala a fetei lui „Pink” seamana cu Homo erectus gratie structurii sale nazale plate si subdezvoltate, spre deosebire de structura osoasa nazala proeminenta a lui Homo antecessor si Homo sapiens.

„Homo antecessor avea o zona centrala a fetei moderna, foarte similara cu cea a lui Homo sapiens. In schimb, zona centrala a fetei descoperita la situl Sima del Elefante prezinta o combinatie de trasaturi asemanatoare cu Homo erectus, precum si altele, care sunt derivate dar nu sunt prezente la Homo erectus”, a declarat peleontologul si autorul principal al studiului, Jose Maria Bermudez de Castro Risueno, codirector al Proiectului Atapuerca dedicat evolutiei umane.

Sunt cunoscute putine informatii despre primii rezidenti ai Europei. Exista fosile atribuite in mod obisnuit lui Homo erectus, cu o vechime de 1,8 milioane de ani, descoperite intr-un sit din Caucaz, in Georgia, denumit Dmanisi, aflat la marginea Europei. Exista si unelte din piatra cu o vechime de 1,4 milioane de ani descoperite in vestul Ucrainei, precum si oase cu urme de taieturi, sugerand folosirea uneltelor din piatra pentru macelarirea carcaselor de animale, cu o vechime de 1,95 de milioane de ani, descoperite in Romania.

Din situl Sima del Elefante, cercetatorii au recuperat cu o ocazie anterioara un fragment de maxilar cu o vechime estimata de 1,2 milioane de ani, apartinand unei specii neidentificate. Fosilele „Pink”, descoperite in 2022, au fost recuperate dintr-un strat mai adanc – astfel mai vechi – din acelasi sit. Un molar de copil datand aproximativ din aceeasi perioada a fost descoperit intr-un sit din Granada, Spania, apartinand unei specii de asemenea necatalogate.

„Sunt foarte putine situri cu fosile umane corespunzand primilor locuitori ai Europei”, a spus arheologul si coautor al studiului Xose Pedro Rodriguez-Alvarez, de la Universitatea Rovira I Virgili, Spania.

Fosilele „Pink” sunt mai vechi decat orice ramasite cunoscute de Homo antecessor. Iar, potrivit cercetatorilor, specia lui „Pink” ar putea apartine unei populatii care a ajuns in Europa in timpul unei migratii care a precedat Homo antecessor.

„Nu stim daca e posibil sa fi coexistat pentru o scurta perioada sau daca nu au trait niciodata impreuna”, a declarat Rosa Huguet.

In apropierea lui „Pink” au fost descoperite unelte simple din quart si cremene, precum si oase de animale cu urme de taiere, care indica sacrificarea.

Cercetatorii nu au reusit sa reconstruiasca chipul complet al lui „Pink” din cauza fosilelor incomplete. A fost nevoie de o munca migaloasa pentru a asambla fragmentele si a scoate la iveala zona centrala a fetei, prin combinarea unor metode traditionale de conservare si restaurare cu imagistica complexa si analiza 3D. Genul lui „Pink” nu a putut fi stabilit cu certitudine.

„Sunt multe intrebari care asteapta raspunsuri, iar aceasta descoperire scrie o pagina noua in istoria evolutiei umane”, a declarat Bermudez de Castro

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: