In tarile in care barbatia trebuie dovedita, barbatii au o viata mai scurta

externe

Barbatia este adesea considerata „precara” – spre deosebire de feminitate, ea trebuie castigata si aparata. Acest lucru se poate face prin implicarea in comportamente riscante, care pun in valoare duritatea si curajul. Intr-un nou studiu, cercetatorii au descoperit ca, in tarile cu niveluri mai ridicate ale acestor convingeri, barbatii au fost mai predispusi sa adopte comportamente riscante. Cel mai izbitor este faptul ca cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca barbatii traiesc cu 6,7 ani mai putin in tarile in care credintele legate de dovedirea barbatiei sunt predominante, potriviy Big Think.

Avand in vedere ca studiile au aratat in mod repetat ca barbatii isi asuuma mai multe comportamente riscante si au o viata mai scurta decat femeile, o echipa de psihologi a explorat daca credintele  legate de barbatie ar putea juca un rol in aceste diferente. Rezultatele lor au fost publicate in revista Psychology of Men & Masculinities.

„Tarile care considera ca barbatia este mai precara exercita probabil o presiune mai mare asupra barbatilor pentru a sustine normele rolului masculin… prin intermediul activitatilor regulate de asumare a riscurilor, urmarirea unor ocupatii riscante si rate mai scazute de comportamente preventive si de promovare a sanatatii”, au scris cercetatorii.

Autorul principal al studiului, Joseph Vandello, profesor de psihologie la University of South Florida, care a introdus initial conceptul de barbatie precara in urma cu 15 ani, si colegii sai au intervievat 33.417 studenti din 62 de tari diferite cu privire la convingerile si atitudinile lor de gen. Au fost inclusi patru parametri meniti sa masoare convingerile studentilor cu privire la barbatia precara. Acestea erau afirmatii cu care participantii puteau indica nivelul lor de acord: (1) „Alte persoane pun adesea la indoiala faptul ca un barbat este un „barbat adevarat”.” (2) „Unii baieti nu devin barbati indiferent de varsta pe care o au”. (3) „Este destul de usor pentru un barbat sa-si piarda statutul de barbat.” (4) „Barbatia nu este asigurata – poate fi pierduta.

Cu aceste date, ei au calculat nivelul convingerilor de precaritate a virilitatii pentru fiecare dintre cele 62 de tari. Tarile cu cele mai ridicate niveluri au fost Albania, Iran, Kosovo, Nigeria si Ucraina. Tarile cu cele mai scazute niveluri au fost Finlanda, Spania, Germania, Suedia si Elvetia.

Apoi au analizat modul in care convingerile privind barbatia la nivelul intregii tari au fost asociate cu comportamentul de asumare a riscurilor (cum ar fi fumatul si consumul de alcool) si cu rezultatele de sanatate legate de riscuri (cum ar fi inecul, accidentele de transport si infectiile COVID). Ei au constatat ca barbatii din tarile cu convingeri mai raspandite privind barbatia precara au fost moderat mai predispusi sa se angajeze in comportamente riscante si sa sufere de rezultate de sanatate legate de risc.

Avand in vedere ca aceste  convingeri precare privind barbatia au fost legate de o mai mare asumare de riscuri si de rezultate mai proaste in materie de sanatate, cercetatorii s-au intrebat daca convingerile privind barbatia ar putea fi corelate si cu o speranta de viata redusa a barbatilor. Ei au fost surprinsi sa descopere o asociere izbitoare. In tarile cu un nivel ridicat de convingeri de masculinitate precara (o abatere standard peste medie), barbatii au trait cu 6,7 ani mai putin in comparatie cu barbatii din tarile cu un nivel scazut de convingeri de masculinitate precara (o abatere standard sub medie). Rezultatul s-a mentinut chiar si atunci cand se controlau variabilele potential confuze, cum ar fi dezvoltarea umana si disponibilitatea medicilor.

„Aceasta constatare este poate cea mai interesanta si mai puternica care reiese din acest studiu”, au comentat cercetatorii. „Aprobarea la nivel de tara a credintei ca barbatia este „greu de castigat si usor de pierdut” prezice in mod unic si puternic cat de mult vor trai barbatii din acea tara”.

Faptul ca studiul se bazeaza pe date provenite exclusiv de la studenti este potential ingrijorator, deoarece studentii de la facultate nu sunt, in general, reprezentativi pentru populatia mai larga a majoritatii natiunilor. Cu toate acestea, concluziile studiului sunt seducatoare, deoarece au un sens intuitiv, avand in vedere stereotipurile comune despre barbatie. Dimensiunea si amploarea studiului in zeci de tari este, de asemenea, impresionanta.

„In timp ce cercetarile anterioare au legat masculinitatea de sanatate, acesta este primul studiu, si cel mai mare ca amploare, care arata ca o credinta de baza despre natura masculinitatii poate avea implicatii de mare anvergura pentru barbatii din intreaga lume”, au concluzionat cercetatorii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: