In timp ce autoritatile de la Bucuresti vorbesc pe ocolite de „interventia unui actor statal extern”, Emmanuel Macron acuza fatis Rusia ca a fraudat alegerile din Romania

Intr-un interviu publicat marti seara, 18 februarie, de ziarul francez Liberation, presedintele Frantei a facut un bilant al subiectelor fierbinti din ultimele zile si al celor care urmeaza, acuzand explicit Rusia de fraudarea primului tur al alegerilor prezidentiale din Romania.
„Preocuparea tuturor este ca o simpla incetare a focului in Ucraina nu ar rezolva in niciun fel conflictul , dar este o pace deplina si completa cu conditii de securitate, conditii de stabilitate sociala, economica si politica in Ucraina in timp care singura va permite sa fie rezolvata”, a explicat Emmanuel Macron.
Printre solutiile pentru a oferi garantii de securitate Kievului in cadrul unui eventual acord de pace cu Moscova, ar fi posibila „trimiterea de experti sau chiar de trupe in termeni limitati, in afara oricarei zone de conflict, pentru a-i consola pe ucraineni si a semna o solidaritate. La acest lucru ne gandim cu britanicii” , a spus el. El a mentionat, de asemenea, posibilitatea de a „decide in cadrul negocierilor de a avea, sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite, o operatiune de mentinere a pacii, care ar fi tinuta de-a lungul liniei frontului . ”
Dar „Franta nu se pregateste sa trimita trupe terestre, beligerante intr-un conflict , pe front”, a mai asigurat el. La reuniunea europeana de urgenta de luni de la Paris, premierul britanic Keir Starmer a declarat ca este pregatit pentru o eventuala desfasurare de trupe in Ucraina „daca se va incheia un acord de pace durabil”. Cancelarul german Olaf Scholz a considerat totusi aceasta dezbatere „prematura.”
De asemenea, Emmanuel Macron a reamintit marti seara ca o alta posibilitate ar fi „aderarea Ucrainei la NATO” , despre care Rusia nu vrea sa auda si pe care presedintele american Donald Trump a exclus-o deja inainte chiar de a negocia.
Seful statului recunoaste ca europenii doresc, in spatele viitoarelor lor garantii de securitate pentru Kiev, sa existe un sprijin din partea Washingtonului. „Dat fiind faptul ca Rusia este un stat cu capacitate nucleara, pentru partenerii europeni, acesta este un punct cheie ,” a recunoscut el in acest interviu.
In timp ce reluarea dialogului direct intre Donald Trump si omologul sau rus Vladimir Putin saptamana trecuta i-a deconcertat pe multi europeni, iar amenintarea unor negocieri intre ei si fara Europa cu privire la Ucraina planeaza, Emmanuel Macron spune ca vede aspectul pozitiv.
Donald Trump „poate relua un dialog util cu presedintele Putin ,” a declarat seful statului francez. „El recreeaza ambiguitatea strategica pentru presedintele Putin”, folosind «cuvinte foarte ferme» si creand o «incertitudine» care «poate ajuta la exercitarea de presiuni» , a adaugat el. Presedintele Republicii a tinut totusi sa sublinieze ca „o pace durabila nu poate fi negociata fara Ucraina: nimic nu poate fi negociat fara ca ucrainenii sa fie in jurul mesei”.
Locatarul de la Elysee este, de asemenea, foarte critic la adresa Rusiei lui Vladimir Putin, care „constituie o amenintare existentiala pentru europeni , avand in vedere actiunile pe care le desfasoara in diverse domenii” . El a enumerat „actiunile sale la frontiera poloneza, atacurile sale cibernetice in toate tarile noastre, prin atacuri, ca in Marea Britanie, prin manipularea informatiilor sau a proceselor electorale, ca in Romania, prin amenintarile sale explicite prin doctrina sa nucleara” .
„Istoria recenta ne-a permis sa verificam ca atunci cand a existat doar o incetare a focului, aceasta nu a fost respectata de Rusia” , a martelat el. Ceea ce nu-l impiedica pe Emmanuel Macron sa asigure ca el insusi este gata sa vorbeasca cu omologul sau rus „atunci cand va fi oportun in ciclul de negocieri care va urma . ”