In timp ce Rafah se pregateste pentru un atac israelian, Biden vorbeste din ce in ce mai des despre o „incetare a focului”

externe

Joe Biden, legea de finantare guvernamentala, SUA, Ucraina, ajutor

Presedintele american Joe Biden a dorit de mai multe luni o „pauza” in luptele dintre Israel si Hamas din Gaza. Dar, in vreme ce Israelul se pregateste pentru o ofensiva terestra in Rafah, retorica sa se schimba pentru a sublinia necesitatea unei „incetari temporare a focului”, potrivit Reuters.

Pare o diferenta mica de retorica, dar este una care il apropie pe Biden de multi din intreaga lume si de criticii din cadrul propriului Partid Democrat care doresc o incetare permanenta a focului intr-un razboi in care aproape 30.000 de palestinieni au fost ucisi.

SUA au respins trei proiecte de rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU privind razboiul Israel-Hamas. Cele mai recente doua drepturi de veto au blocat o incetare imediata a focului umanitara. Dar Washingtonul a propus un proiect de rezolutie care consacra cuvantul „incetare a focului”.

Proiectul solicita o incetare temporara a focului in razboiul Israel-Hamas legat de eliberarea ostaticilor detinuti de Hamas si se opune unei ofensive terestre majore a aliatului sau Israel la Rafah.

Ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a negat orice schimbare intentionata a limbajului. „Reflecteaza ceea ce am facut tot timpul”, le-a spus ea reporterilor marti.

Pana la proiectul inaintat, Washingtonul a evitat expresia „incetare a focului” in legatura cu orice actiune a ONU in privinta razboiului Israel-Hamas. Noul text face ecoul limbajului pe care Biden l-a folosit public luna aceasta despre situatie.

„Ma straduiesc rezolv aceasta incetare a focului pentru ostatici, pentru ca, dupa cum stiti, am lucrat neobosit pentru acest acord”, le-a spus Biden reporterilor la Casa Alba pe 8 februarie, in timp ce a numit raspunsul Israelului in Gaza drept „exagerat”, cea mai dura critica a sa de pana acum.

Opt zile mai tarziu, el a spus ca a purtat discutii ample cu Netanyahu pe tema incetarii focului. „Am sustinut – si sunt convins de asta – ca trebuie sa existe o incetare temporara a focului pentru a scoate prizonierii. Si asta este in curs. Inca sper ca se poate”, a spus Biden pe 16 februarie.

Acest lucru seamana cu retorica lui despre o „pauza” cand se negocia acordul din noiembrie. „Mi-ar placea ca aceasta pauza sa continue atata timp cat prizonierii continua sa vina”, a spus el pe 26 noiembrie.

Oficialii americani au spus ca schimbarea limbajului lui Biden nu are nicio legatura cu criticii sai. In schimb, au spus ei, reflecta eforturile intense de a negocia un acord intre Israel si Hamas pentru a opri luptele timp de sase pana la opt saptamani in schimbul eliberarii ostaticilor tinuti in Gaza si a accelera livrarea de ajutor umanitar catre civili.

Casa Alba sper ca, daca luptele pot fi oprite atat de mult, ar putea aparea o incetare a focului si mai lunga. Dar o ofensiva israeliana planificata in Rafah, unde mai mult de un milion de palestinieni si-au cautat refugiu, ar complica eforturile de oprire a luptei.

Oficialii americani insista ca Biden nu cere o incetare permanenta a focului, o reflectare a opiniei ca Israelul are dreptul sa se apere dupa ce militantii Hamas au ucis 1.200 de oameni in sudul Israelului pe 7 octombrie.

Aaron David Miller, membru al Carnegie Endowment for International Peace si expert in Orientul Mijlociu, a declarat ca schimbarea retoricii lui Biden nu reflecta o schimbare majora, ci ingrijorarea administratiei cu privire la o potentiala ofensiva Rafah.

Biden s-a confruntat cu critici necrutatoare din partea americanilor de origine araba, dintre care multi s-au prezentat in numar considerabil la evenimentele prezidentiale, mai ales din Michigan, pentru a protesta fata de sprijinul sau pentru Israel si pentru a cere incetarea focului. Ei au spus, de asemenea, ca nu-l vor sprijini la alegerile prezidentiale din noiembrie, punand probabil in pericol o victorie pentru el in acel stat.

Secretarul de presa al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor ca Biden a folosit termenul de „incetare a focului” in noiembrie. Ea pare sa faca referire la o strangere de fonduri de 1 noiembrie, cand un agitator a cerut incetarea focului. Biden a raspuns: „Cred ca avem nevoie de o pauza. O pauza inseamna sa acordam timp pentru a scoate prizonierii. Eu sunt tipul care l-a convins pe Bibi sa ceara o incetare a focului pentru a elibera prizonierii”. Casa Alba a clarificat ulterior ca Biden se referea la ostatici, nu la prizonieri, detinuti de Hamas. „Nu exista nicio schimbare in politica SUA, evident. Suntem fermi in acest sens”, a spus Jean-Pierre.

Reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, va calatori in regiune saptamana aceasta pentru mai multe negocieri privind un acord pentru ostatici. Oficialii americani spun ca ar dori sa ajunga la un acord inainte de inceperea Ramadanului, pe 10 martie.

Discutiile pentru intermedierea unei pauze in razboiul din Gaza, la care au participat sefii serviciilor de informatii din SUA, Egipt si Israel si prim-ministrul din Qatar, s-au incheiat fara un progres in urma cu o saptamana.

„Suntem inca la peste doua saptamani de Ramadan”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Matt Miller intr-un briefing. „Ne-am dori sa facem aceasta pauza umanitara inainte de inceperea Ramadanului. Dupa cum am spus, ne-am dori sa o obtinem cat mai curand posibil”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: