In timp ce sute de mii de soldati rusi mor pe fronturile din Ucraina, oligarhii lui Putin au incasat dividende de 11 miliarde de dolari gratie dezvoltarii economiei de razboi

externe

oligarhi, rusi, profit, miliarde, economie de razboi, Vladimir Putin

Oligarhii rusi au primit miliarde de dolari sub forma de dividende, pe masura ce companiile lor au reluat sau au majorat sumele alocate pentru plata dividendelor, odata cu reducerea incertitudinilor economice cu privire la razboiul Rusiei in Ucraina.

Cel putin o duzina de oameni de afaceri rusi au castigat peste 1.000 de miliarde de ruble (11,3 miliarde de dolari) in 2023 si primul trimestrul al acestui an, potrivit datelor colectate de Bloomberg de pe urma informatiilor disponibile. Multi dintre acesti oameni de afaceri au legaturi cu presedintele Vladimir Putin si includ unele persoane care au fost sanctionate din cauza razboiului care a intrat in cel de-al treilea an.

Pe primul loc in aceasta lista este Vagit Alekperov, un actionar important si fost presedinte al grupului petrolier Lukoil PJSC, care a primit dividende in valoare de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Alekperov este sanctionat de Marea Britanie si Australia dar a evitat pana acum sanctiunile impuse de SUA si Uniunea Europeana.

Urmeaza miliardarii Alexei Mordasov, actionarul majoritar la Severstal PJSC, si Vladimir Lisin, actionar majoritar la Novolipetsk Steel PJSC, cu venituri din dividende in valoare de 148 milioane de ruble, respectiv 121 miliarde de ruble. Mordashov este vizat de sanctiuni impuse de SUA, Marea Britanie si UE in timp ce Lisin nu este vizat de nicio sanctiune importanta.

Lista il include si pe aliatul lui Putin, miliardarul Ghennadi Timcenko precum si pe Tatiana Litvinenko, care a primit o participatie la PhosAgro PJSC inainte ca sotul sau Vladimir sa fie sanctionat de SUA in 2023. Vladimir Litvinenko este rector la Universitatea din Sankt Petersburg la care Putin si-a luat doctoratul in 1997 si a fost managerul pentru campania lui Putin in Sankt Petersburg la ultimele trei alegeri.

SUA si aliatii sai au impus sanctiuni extinse Rusiei, ca reactie la decizia Moscovei de a invada Ucraina in luna februarie 2022, ceea ce a obligat multe companii rusesti sa opreasca plata dividendelor pe fondul incertitudinilor cu privare la un posibil colaps economic. Aceste temeri nu s-au adeverit in conditiile in care economia ruseasca s-a ajustat treptat la noile conditii si exportatorii au gasit piete alternative.

Dupa ce s-a contractat in anul care a urmat inceputului razboiului din Ucraina, economia Rusiei si-a revenit dramatic pe masura ce Guvernul de la Moscova a cheltuit sume mari pentru industria de aparare, pentru a proteja firmele rusesti de impactul sanctiunilor si a oferi sprijin social pentru familii.

Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Multi exportatori rusi de materii prime au reluat plata dividendelor dupa ce si-au restructurat afacerile si si-au reorientat vanzarile spre pietele din China, India si alte state din emisfera sudica, care nu au implementat sanctiuni din cauza razboiului din Ucraina.

In plus, multe companii controlate de statul rus, precum Gazprom Neft PJSC si cea mai mare banca din Rusia, Sberbank PJSC, nu au incetat sa plateasca dividende, in conditiile in care au inregistrat profituri record in timpul razboiului. Actionarii Sberbank au aprobat luna trecuta dividende record, in valoare de 752 miliarde de ruble, pentru 2023.

Cu toate acestea, economia Rusiei ar putea sa se confrunte cu probleme semnificative in a doua jumatate a acestui an si in 2025, care ar putea obliga Guvernul de la Moscova sa majoreze taxele, sustine Chris Weafer, director general la Macro-Advisory Ltd. Pentru multi patroni de companii „este o situatie in care este mai bine sa scoti banii acum mai degraba decat sa risti sa ii pierzi sub forma de taxe anul viitor”, a spus Chris Weafer. Potrivit acestuia, companiile rusesti se confrunta cu dificultati in crestere in ceea ce priveste platile, care ar putea duce la probleme in aprovizionarea cu componente industriale si bunuri de consum.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: