In urma prabusirii avionului Il-76, la morga din Belgorod au fost aduse doar cinci cadavre. Unde sunt „zecile de prizonieri de razboi ucisi de Ucraina” despre care vorbeste propaganda Kremlinului?

externe

avion, rusesc, prabusit, cadavre, prizonieri de razboi, ucraineni, morga, minciuna

Serviciul de informatii al apararii din Ucraina a declarat ca avionul Il-76 care s-a prabusit cu o zi inainte in regiunea rusa Belgorod ar fi trebuit sa aiba la bord si inalti oficiali rusi, dar in ultimul moment FSB le-a interzis acestora sa se imbarce.

Dupa incident, doar cinci cadavre au fost predate la morga locala, punand sub semnul intrebarii acuzatiile rusilor, potrivit carora la bordul aeronavei s-ar fi aflat zeci de prizonieri de razboi ucraineni.

„Mai multe VIP-uri de la bordul avionului, din partea reprezentantei militare si politice a statului agresor, ar fi trebuit sa se afle in acel avion. Numele lor sunt cunoscute si vor fi dezvaluite, iar materialele vor fi furnizate ca parte a anchetei internationale. Dar, in ultimul moment, FSB le-a ordonat, in esenta, sa nu se urce la bord si sa foloseasca alte mijloace de transport. Aceasta informatie a fost stabilita abia dupa ce a avut loc incidentul.

Reprezentantii Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta care au sosit la fata locului au fost practic dati afara de catre reprezentantii FSB si ai armatei si nu li s-a permis sa inspecteze locul si sa localizeze epava, conform protocolului”, a declarat Andrii Iusov, reprezentant al Serviciului de informatii al apararii din Ucraina (DIU), citat de cotidianul Ukrainska Pravda.

Iusov a mai precizat ca inregistrarea video de la locul prabusirii nu arata deloc ramasite de corpuri umane. Iar potrivit datelor serviciilor de informatii, doar cinci cadavre au fost livrate la morga locala din Belgorod cu o zi inainte. Acest numar corespunde, de fapt, numarului membrilor echipajului avionului Il-76 – acelasi avion care facea parte din Fortele Aerospatiale Ruse, a adaugat Iusov.

Reamintim ca un avion rusesc Il-76 s-a prabusit miercuri in districtul Korocha din regiunea rusa Belgorod. Surse din cadrul Statului Major General au declarat ca avionul transporta rachete antiaeriene S-300. In urma prabusirii avionului Il-76, mai multe institutii media rusesti l-au citat pe Andrei Kartapolov, presedintele Comisiei pentru aparare din Duma de Stat a Rusiei, care a afirmat ca in avion se aflau zeci de prizonieri de razboi ucraineni care erau transportati pentru un schimb de prizonieri.

La cateva ore de la aparitia informatiilor privind doborarea avionului Il-76, Statul Major General al Fortelor Armate ucrainene a publicat o declaratie in care a lasat sa se inteleaga ca aeronava era o tinta militara si ca transporta munitie pentru armata rusa.

Serviciul de informatii al Apararii din Ucraina a comentat ca un schimb de prizonieri intre Rusia si Ucraina ar fi trebuit sa aiba loc miercuri, 24 ianuarie.  In acelasi timp, Serviciul de informatii al apararii a precizat ca nu detine informatii cu privire la faptul ca la bordul aeronavei se aflau prizonieri de razboi ucraineni.

Casa Alba a declarat ca nu are suficiente informatii pentru a stabili ce s-a intamplat cu Il-76.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: