Inainte de Summitul pentru pace din Elvetia, China „atrage” tarile in curs de dezvoltare de partea „planului sau de pace”

externe

China, SUA, responsabile, criza ucraineana, Rusia

China, care nu va participa la Summitul elvetian pentru pace din acest weekend, face lobby pe langa guvernele lumii in favoarea „planului sau de pace”, relateaza publicatia ucraineana European Pravda.

Pe masura ce se apropie Summitul pentru pace, China si-a intensificat activitatile de informare prin intalniri cu demnitari straini, apeluri telefonice si mesaje catre misiunile straine pe platforma chineza WeChat, a declarat un diplomat care nu a dorit sa-i fie facuta publica identitatea.

Trimisul special al Beijingului pentru Eurasia, Li Hui, a vizitat luna trecuta Turcia, Egiptul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite si s-a intalnit cu oficiali din tarile in curs de dezvoltare la ambasadele lor din Beijing, a mai spus diplomatul.

Explicand de ce nu va participa la summitul pentru pace, China incearca sa implice tarile in curs de dezvoltare in „planul de pace” in sase puncte pe care l-a prezentat impreuna cu Brazilia luna trecuta.

In discutiile cu tarile in curs de dezvoltare, China nu a criticat summitul din Elvetia si nu a cerut direct tarilor sa se abtina de la participare, au declarat diplomati de la Beijing pentru agentia de presa Reuters.

Dar un diplomat informat despre aceste lucruri a declarat ca Beijingul le spune tarilor in curs de dezvoltare ca summitul de pace ar prelungi razboiul. China a spus tarilor occidentale ca multe natiuni in curs de dezvoltare ii impartasesc opiniile cu privire la summitul pentru pace, a declarat alt diplomat.

Propunerea chineza prezentata are in vedere organizarea unei conferinte internationale de pace „la un moment potrivit, recunoscuta atat de Rusia, cat si de Ucraina, cu participarea egala a tuturor partilor, precum si o discutie onesta a tuturor planurilor de pace”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat ca China ar putea organiza o astfel de conferinta. Liderul rus Vladimir Putin si-a exprimat sprijinul pentru planul chinez, afirmand ca Beijingul intelege pe deplin ce se afla in spatele acestuia.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat saptamana trecuta ca 45 de tari au sustinut propunerea Chinei, iar peste 20 fie s-au alaturat, fie „iau in considerare in mod serios” aceasta propunere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: