Inalt oficial britanic: „G20 sa interzica prezenta lui Putin la summit. Trebuie sa-i trimitem lui Putin mesajul ferm ca el nu are loc la masa daca nu opreste razboiul sau ilegal din Ucraina”

externe

Rishi Sunak, unul dintre cei doi candidati la sefia Partidului Conservator britanic si la functia de prim-ministru al Regatului Unit, i-a cerut G20 sa interzica participarea presedintelui rus Vladimir Putin la summiturile sale pana cand Rusia opreste razboiul contra Ucrainei, transmite vineri Reuters, citata de Agerpres.

Putin si presedintele chinez Xi Jinping au fost invitati sa participe la summitul G20 gazduit de insula indoneziana Bali in luna noiembrie.

”Partenerii si aliatii nostri din G20 au responsabilitatea comuna de a se opune comportamentului odios al lui Putin. A sta in jurul unei mese cu el nu este suficient de bine atunci cand el se face vinovat pentru copii care sunt ucisi in timp ce dorm in paturile lor”, a declarat un purtator de cuvant al lui Sunak.

”Trebuie sa-i trimitem lui Putin mesajul ferm ca el nu are loc la masa daca nu opreste razboiul sau ilegal din Ucraina”, a adaugat acesta.

In calitate de presedinte al G20 in acest an, Indonezia este supusa presiunilor occidentale pentru a retrage invitatia adresata liderului de la Kremlin.

Indonezia l-a invitat la summitul din Bali si pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

La 24 februarie, Rusia a declansat o agresiune militara nejustificata si neprovocata impotriva Ucrainei. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei. Pentru a se putea apara, Ucraina se bazeaza in prezent mai ales pe livrarile de armament greu dinspre Occident.

Mai mult despre: ,

Comentarii: