externe

„Inamicul a lovit capitala”. O fetita scoasa dintre ruine, Rusia a atacat iar Kievul cu rachete, chiar inainte de summitul G7 din Germania

Patru explozii au fost auzite duminica dimineata devreme la Kiev, afectand un complex rezidential din apropierea centrului capitalei ucrainene, relateaza France Presse, DPA si Reuters, citate de Agerpres.

Exploziile au avut loc cu cateva ore inainte de deschiderea unui summit G7 in Germania unde se va discuta despre Ucraina si in timp ce Rusia progreseaza in cucerirea Donbasului.

„In urma unui bombardament inamic, a izbucnit un incendiu intr-o cladire de noua etaje”, a declarat serviciul de stat pentru situatii de urgenta pe mesageria Telegram.

„Conform datelor preliminare, o persoana a fost ranita”, a precizat acest serviciu.

Ajunsa la fata locului, o echipa AFP a vazut ultimele trei etaje ale cladirii in flacari si casa scarii acesteia complet distrusa, in timp ce politia a izolat zona.

Dintre ruine a fost scoasa si o fetita ranita.

Exploziile au avut loc in jurul orei 6.30 (3.30 GMT), la jumatate de ora dupa declansarea sirenelor antiaeriene in capitala.

„O racheta a fost doborata de apararea antiaeriana in regiunea Kiev, resturile au cazut asupra unui sat”, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, pe Telegram, adaugand ca „inamicul a lovit capitala”.

„Mai multe explozii in cartierul Sevcenkivski”, care se intinde din centru spre nord-vestul capitalei, a indicat pe Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko.

„Ambulante si personal de prim ajutor se afla la fata locului. In doua cladiri se desfasoara salvarea si evacuarea locatarilor”, a adaugat Kliciko, care s-a dus acolo.

Un deputat ucrainean, Oleksi Gonscearenko, a sustinut pe Telegram ca rusii au tras 14 rachete asupra Kievului si regiunii sale in timpul diminetii.

Potrivit lui Anton Herascenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, citat de DPA, martorii au raportat atacuri cu rachete.

Noile lovituri vin la o zi dupa un atac cu rachete asupra orasului Sarni din vestul Ucrainei, in care au fost ucise cel putin trei persoane, potrivit autoritatilor.

Precedenta lovitura rusa asupra capitalei a avut loc la inceputul lunii iunie si a vizat o fabrica de la periferia Kievului, ranind o persoana.

La sfarsitul lunii aprilie, un alt bombardament rus a lovit capitala in timpul unei vizite a secretarului general al ONU Antonio Guterres. O jurnalista ucraineana de la Radio Libertatea a fost atunci ucisa in apartamentul ei.

Cartierul istoric, unul dintre cele centrale ale Kievului, gazduieste un grup de universitati, restaurante si galerii de arta.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, dar a abandonat inaintarea asupra Kievului in fata rezistentei feroce sustinute de
arme occidentale, aminteste Reuters.

De atunci, Moscova, precum si separatistii pro-rusi s-au concentrat asupra sudului si Donbasului, un teritoriu in est format din Lugansk si vecinul sau Donetk, desfasurand o artilerie coplesitoare in unele dintre cele mai grele lupte terestre in Europa de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Furie la Kremlin dupa anuntul privind deblocarea ajutorului pentru Kiev: „SUA provoaca Ucraina la noi ostilitati, pana la ultimul ucrainean”

Prin acordarea de ajutor Ucrainei, SUA permit Kievului sa continue ostilitatile de pe urma carora…

47 de minute ago

Burduja, reactie la intentiile PSD de a renunta la Cirstoiu: „Solutia nu este sub nicio forma sustinerea populismului ieftin”

Presedintele PNL Bucuresti, Sebastian Burduja, confirma si el ca exista tensiuni mari in coalitie din…

42 de minute ago

Cirstoiu anunta cine ar fi in spatele „campaniei negative” la adresa sa: „Segmente din PSD si PUSL. Ma uit la Antena 3 in fiecare seara”

Catalin Cirstoiu a acuzat joi ca "segmente din PSD" si partidul lui Dan Voiculescu, PUSL,…

3 ore ago

Nicusor Dan, despre scandalul Cirstoiu: „PSD incepe sa se delimiteze de el, electoratul PSD merge catre Piedone”

Edilul general, Nicusor Dan, afirma ca PSD incepe sa se delimiteze de Catalin Cirstoiu, candidatul…

3 ore ago