Inapoi in URSS. Moscova infiinteaza „pionierii putinisti”, miscare pentru copii finantata de stat menita sa le formeze „viziunea asupra lumii pe baza valorilor spirituale si morale traditionale rusesti”

externe

Deputatii rusi au votat miercuri crearea in Rusia a unei miscari nationale pentru copii si adolescenti, care are drept principal obiectiv sa-i invete valorile patriotice, un sistem care reaminteste de organizatiile de tineret sovietice, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Deschisa tuturor copiilor incepand cu varsta de 6 ani, miscarea, care va fi finantata de stat, este chemata „sa pregateasca copiii si tinerii pentru viata in societate, formandu-le viziunea asupra lumii pe baza valorilor spirituale si morale traditionale rusesti (…), precum si sa se inoculeze dragostea si respectul pentru patrie”, potrivit autorilor initiativei.

„Statul trebuie sa creeze conditii care contribuie la o dezvoltare spirituala, morala, intelectuala si fizica exhaustiva a copiilor, la invatarea patriotismului, a responsabilitatii civile si a respectului pentru adulti”, au subliniat ei intr-o nota explicativa comuna la aceasta lege.

Participarea la miscare, care pare sa se inspire din cea a „pionierilor” sovietici si prevede desemnarea de responsabili insarcinati cu realizarea acestor obiective, se va face pe baza de voluntariat, potrivit acestei legi votate miercuri in a treia si ultima lectura de catre Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus.

Lui Vladimir Putin i se va propune sa conduca consiliul de observare al miscarii, a precizat intr-un comunicat deputatul Artiom Meteliov, din partidul la putere Rusia unita, care prezideaza comisia pentru tineret al Dumei.

De la venirea sa in fruntea statului in 2000, Vladimir Putin a pus patriotismul in centrul politicii de stat, retorica patriotica a autoritatilor ruse accentuandu-se de la inceputul ofensivei ruse in Ucraina, pe 24 februarie.

Mai mult despre:

Comentarii: