Inca 200.000 de rusi vor fi trimisi curand in Ucraina, anunta Serghei Soigu. Zelenski a semnat un decret prin care interzice orice discutie cu Putin

externe

Peste 200.000 de persoane au fost mobilizate in armata rusa dupa anuntarea unei mobilizari ”partiale”, la 21 septembrie, la razboi, in Ucraina, anunta marti ministrul rus al Apararii Serghei Soigu, in contextul in care fortele ruse se afla in dificultate, relateaza AFP.

”Pana azi (marti), 200.000 de persoane au intrat in armata”, anunta intr-o reuniune guvernamentala Serghei Soigu, citat de agentiile ruse de presa.

Aceasta mobilizare, ordonata de catre presedintele rus Vladimir Putin, urmeaza sa permita recrutarea a 300.000 de rezervisti cu experienta militara sau competente utile, in contextul in care armata rusa se afla in difucultate pe front, in Ucraina.

”Antrenamentul personalului (noilor) unitati formate se realizeaza pe 80 de poligoane militare si in sase centre de formare”, a anuntat Serghei Soigu in aceasta reuniune guvernamentala.

Acesti recruti vor fi trimisi pe front impreuna cu alte unitati – care au luptat deja in Ucraina, da el asigurari.

Potrivit lui Soigu, ”un numar important” de persoane s-au prezentat in mod volntar la comisariate militare, in intreaga tara, dupa ce au primit un ordin de mobilizare oficial.

Soigu nu a prezentat, insa, numarul acestor voluntari.

Insa mobilizarea a provocat ingrijorari puternice in Rusia si manifestatii ale opozitiei in anumite regiuni.

Ea a determinat mii de barbati sa plece in pripa din Rusia, fugind de inrolare.

Numeroase cazuri de inrolare din greseala a unor barbati neeligibili – studenti, batrani sau bolnavi – au fost semnalate si condamnate de catre Kremlin.

Ministrul rus al Apararii a dat asigurari din nou, marti, ca niciun militar care efectueaza serviciul militar obligatoriu nu va fi trimis pe front in Ucraina, dupa ce autoritatile ruse au lansat la 1 octombrie recrutarea ”automata”, cu obiectivul de a mobiliza 120.000 de militari.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marti un decret care declara in mod oficial ca ‘imposibila’ perspectiva oricaror negocieri intre Kiev si liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar lasa usa deschisa pentru discutii cu Rusia, transmite Reuters.

Decretul oficializeaza comentariile facute vineri de Zelenski dupa ce presedintele rus a proclamat drept parte a Rusiei patru regiuni ucrainene ocupate, in ceea ce Kievul si Occidentul au spus ca este o farsa ilegitima.

‘El (Putin) nu stie ce sunt demnitatea si onestitatea. Prin urmare, suntem dispusi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt presedinte ale Rusiei’, a spus Zelenski vineri.

Forte ucrainene au strapuns defensiva rusa in sudul Ucrainei si au extins o ofensiva rapida in est, reocupand teritorii in zone anexate de Rusia dupa invazia din februarie.

Putin, care va implini 70 de ani in aceasta saptamana, a dominat viata politica din Rusia timp de peste doua decenii si, in baza reformelor constitutionale adoptate sub presedintia sa, ar mai putea candida inca de doua ori, putand ramane la putere pana in 2036.

Mai mult despre:

Comentarii: