Inca 280 de paturi la ATI vor fi operationalizate in zilele urmatoare. Anuntul lui Tataru

news

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca in perioada urmatoare vor fi operationalizate inca 280 de paturi la terapie intensiva in 24 de spitale.

„Noi avem un numar in jur de 1.390 de paturi la terapie intensiva, avem 1.132 de pacienti la terapie intensiva, mai avem in operationalizare inca 280 de paturi de la 24 de spitale, operationalizarea lor facandu-se intre 7 si 21 de zile”, a spus Tataru, duminica, dupa ce a vizitat impreuna cu presedintele Klaus Iohannis Institutul Clinic Fundeni.

El a precizat ca exista o evaluare partiala cu privire la deficientele constatate in spitale.

„Avem niste rezultate partiale in care atat noi, cat si cei de la ISU sau ANMDMR, in functie de deficienta constatata, am facut un program de conformare urmand sa avem evaluarea la inca 14 zile. (…) Vorbim de evaluarea fiecarui circuit in sectiile de ATI de care se ocupa Ministerul Sanatatii prin Inspectia de Stat, ministrul va face un raport separat la tot ce inseamna circuite electrice, precum si ce va face ANMDMR pentru aparatura si circuitele de gaz”, a aratat Tataru, citat de Agerpres.

Ministrul a mentionat ca a fost informat duminica dimineata cu privire la incendiul de la Spitalul CFR din Cluj si a indicat ca cei care detin spitale departamentale trebuie sa faca aceleasi evaluari ca si Ministerul Sanatatii.

Tataru a precizat ca locurile de la terapie intensiva sunt in dinamica.

„In Bucuresti, in acest moment, avem suplimentare cu sase paturi la Spitalul Sfanta Maria, cu opt paturi la Spitalul Cantacuzino, cu 30 de paturi de terapie intensiva si 30 de paturi de terapie intermediara la Spitalul Monza Metropolitan si reevaluam celelalte structuri care pot sa faca adaptarea paturilor de terapie intensiva”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, se ia in calcul transferul pacientilor in strainatate, daca va fi nevoie.

„Sper sa nu ajungem in acel moment, fiindca reevaluam tot ce inseamna terapie intensiva, dar daca va fi nevoie luam in calcul si acest lucru. Dupa cum stiti, la nivelul comunitatii europene, exista un mecanism pentru transferul in momentul in care intr-adevar nu mai avem aceasta capacitate. In toata aceasta pandemie au existat aceste transferuri de pacienti in judetele limitrofe sau la distanta atunci cand a fost nevoie de paturi pentru terapie intensiva”, a mai spus Tataru.

In ceea ce priveste definitia de caz, el a aratat ca aceasta este reevaluata, urmand ca saptamana viitoare sa se vina si cu alte modificari.

Mai mult despre:

Comentarii: