Inca 3.000 de soldati americani vin in Romania, anunta Biden. Plus 2.000 de angajati: „Avem nevoie de NATO mai mult ca niciodata”

news

Presedintele SUA, Joe Biden, a anuntat, miercuri, la summit-ul NATO de la Madrid, cresterea prezentei militare americane in toata Europa.

Statele Unite isi vor „consolida pozitia militara in Europa”, astfel incat NATO sa poata „raspunde la amenintari din toate directiile si in toate domeniile: terestru, aerian si maritim”, a declarat miercuri la Madrid presedintele american Joe Biden, cu ocazia summitului Aliantei Nord Atlantice.

„Statele Unite isi vor imbunatati pozitia de aparare in Europa pentru a raspunde provocarilor si mediului de securitate si vor servi, de asemenea, la consolidarea securitatii noastre colective. La inceputul acestui an, am trimis inca 20.000 de soldati in Europa pentru a intari Alianta si pentru a raspunde miscarilor Rusiei, ceea ce duce fortele militare in Europa la 100.000 de trupe”, a spus Biden alaturi de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

El a anuntat o prezenta sporita a trupelor si capacitatilor americane in Spania, Polonia, Romania, statele baltice, Marea Britanie, Germania si Italia.

”In Spania vom creste numarul de distrugatoare pe care le avem la baza navala Rota, de la patru la sase. In Polonia vom crea un sediu permanent al Corpului 5 de Armata al SUA pentru a consolida colaborarea noastra cu NATO. Vom avea si brigada rotativa cu 3.000 de soldati si 2.000 de angajati stabiliti in Romania, ne vom imbunatati dislocatiile rotative in statele baltice si vom trimite inca doua escadrile de avioane F35 de in Regatul Unit si altele. capabilitati de aparare aeriana in Germania si Italia”, a adaugat Biden.

„Avem nevoie de NATO mai mult ca niciodata”, a declarat liderul de la Casa Alba, in conditiile in care, a spus el, presedintele rus Vladimir Putin a „spulberat pacea” in Europa.

Rusia reprezinta o „amenintare directa” pentru securitatea tarilor NATO, ai caror lideri se reunesc in cadrul unui summit la Madrid, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, care isi va consolida flancul estic ca raspuns la invazia rusa din Ucraina, transmite AFP, citata de Agerpres.

”O vom spune clar”, in timpul summitului care urmeaza sa revizuiasca foaia de parcurs a Aliantei pentru prima data din 2010, ”ca Rusia reprezinta o amenintare directa pentru securitatea noastra”, a subliniat seful NATO.

Stoltenberg a dat totodata asigurari ca summitul NATO de la Madrid va fi ”istoric si transformator”, in fata ”celei mai grave crize de securitate” de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

”Va fi un summit istoric si transformator pentru alianta noastra, ne reunim in timpul celei mai grave crize de securitate cu care ne confruntam dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial”, a spus Stoltenberg. Fostul premier norvegian a subliniat ca cei 30 de aliati raspund intr-o maniera ”puternica si unita la toate amenintarile si provocarile cu care ne confruntam”.

Summitul va fi unul transformator pentru ca ”vom lua decizii istorice”, intre ele – aprobarea unui nou Concept Strategic care sa stabileasca politicile NATO pentru urmatorul deceniu, intr-o ”lume mai competitiva si mai periculoasa, pentru a proteja toti aliatii si cei circa un miliard de cetateni”, a adaugat el.

Conceptul Strategic anterior a fost aprobat in 2010, iar Stoltenberg a subliniat ca documentul care va fi adoptat miercuri va reflecta faptul ca lumea este in prezent ”cu totul diferita” fata de acum 10 ani. EFE aminteste ca documentul din 2010 recunostea Rusia drept partener strategic al NATO.

”Acum nu va mai fi cazul. Astept ca, atunci cand liderii vor cadea de acord asupra Conceptului Strategic, sa mentioneze fara echivoc ca Rusia reprezinta o amenintare directa la securitatea noastra si aceasta se va reflecta in Conceptul Strategic”, a insistat Stoltenberg.

In ceea ce priveste China, care nici macar nu era mentionata in Conceptul Strategic din 2010, liderii aliati intentioneaza sa indice ca in 2022 Beijingul reprezinta ”o provocare la adresa valorilor, intereselor si securitatii” aliate.

Stoltenberg a reiterat ca China ”nu este un adversar”, dar a admis ca trebuie luate in calcul ”consecintele” pentru securitatea aliata atunci cand tara asiatica investeste in noi capacitati militare sau incearca sa controleze infrastructuri critice.

Semn al acestei preocupari – comenteaza AFP -, NATO i-a invitat in acest an pentru prima data pe liderii japonez si sud-coreean sa participe la summit.

Stoltenberg a mai anuntat ca presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa prin videoconferinta liderilor aliantei la inceputul summitului, in care va fi aprobat un pachet integral de ajutor pentru ca tara sa se poata apara in fata agresiunii ruse.

La summitul de la Madrid, aliatii urmeaza sa dea unda verde cresterii fortei de reactie rapida, de la 40.000 de militari in prezent, la peste 300.000. Forta de reactie rapida a NATO este o forta multinationala inalt pregatita si avansata din punct de vedere tehnologic, formata din componente terestre, aeriene, maritime si din forta pentru operatiuni speciale pe care alianta o poate desfasura rapid oriunde este nevoie.

Stoltenberg a asigurat ca sporirea numarului acestei forte ”va fi gata” pentru 2023.

In ceea ce priveste intrarea Finlandei si Suediei in NATO, dupa acordul pe care cele doua tari nordice l-au incheiat marti cu Turcia pentru a evita blocarea de catre Ankara a aderarii celor doua state, Stoltenberg a pus accentul pe rapiditatea procesului. Astfel, seful NATO a subliniat ca Helsinki si Stockholm si-au depus cererile de intrare in NATO in luna mai, iar la summitul de la Madrid liderii aliati vor lua decizia de a invita cele doua tari sa se alature organizatiei transatlantice.

Stoltenberg a spus ca se asteapta la o ratificare rapida in cele 30 de parlamente ale tarilor membre ale NATO a aderarii Suediei si Finlandei la alianta militara.

”Dupa invitatie, avem nevoie de un proces de ratificare in 30 de parlamente. Acest lucru ia intotdeauna timp, dar ma astept ca si in acest caz lucrurile sa mearga repede pentru ca aliatii sunt pregatiti pentru ca procesul de ratificare sa se desfasoare cat mai repede cu putinta”, a insistat seful NATO.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: