Inca 90 de tancuri pentru luptatorii ucraineni cu ajutorul SUA si al Olandei. Plus sisteme antiaeriene Hawk, peste o mie de drone tactice, 40 de nave fluviale blindate si bani pentru finantarea de catre Ucraina a achizitiei unor alte vehicule de lupta blindate

externe

Statele Unite vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar, in valoare de circa 400 de milioane de dolari si care va cuprinde in premiera tancuri, acestea urmand sa fie preluate din dotarea armatei Republicii Cehe si vor fi reparate si modernizate intr-un program la care va participa si Olanda, relateaza vineri agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Washingtonul va finanta astfel achizitia a 45 de tancuri T-72 de productie sovietica pe care ”ucrainenii stiu sa le foloseasca”, alte 45 de tancuri de acelasi tip urmand sa fie finantate de Olanda si vor ajunge in Ucraina pana la sfarsitul anului, a precizat purtatoarea de cuvant adjuncta a Pentagonului, Sabrina Singh.

Noul ajutor militar american oferit Ucrainei pentru a o sustine in razboiul contra Rusiei va cuprinde, printre altele, sisteme antiaeriene Hawk, peste o mie de drone tactice, 40 de nave fluviale blindate si bani pentru finantarea de catre Ucraina a achizitiei unor alte vehicule de lupta blindate.

Guvernul olandez a anuntat la randul un pachet propriu de ajutor militar pentru Ucraina in valoare de circa 120 de milioane de euro, prin care va finanta achizitia a 45 de tancuri T-72 aflate acum in stocul armatei cehe si va oferi in plus armatei ucrainene alte sisteme de armament greu.

Aceste tancuri, a asigurat reprezentanta Pentagonului, ”vor face diferenta pe campul de lupta”, pentru ca, desi sunt vechi, dupa modernizare ”vor fi din punct de vedere tehnic tancurile cele mai avansate pe campul de lupta” in Ucraina.

De la lansarea agresiunii ruse pe 24 februarie, Statele Unite au oferit Ucrainei pachete de ajutor militar a caror suma a ajuns in prezent la circa 18,2 miliarde de dolari si care au contribuit la succesul contraofensivelor ucrainene. ”Statele Unite raman angajate in sustinerea pe termen scurt a nevoilor Ucrainei pe campul de lupta, precum si pe termen lung pentru a descuraja si a se apara de viitoare agresiuni rusesti”, a mai spus Sabrina Singh.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: