Inca doua tari europene se pregatesc sa adere la NATO. Moscova reactioneaza cu furie: „Ne forteaza sa luam masuri de retorsiune”

externe

Moscova va raspunde daca Suedia si Finlanda vor fi atrase in NATO, considerand ca o astfel de extindere ar submina securitatea globala, a avertizat marti ministrul apararii rus, Serghei Soigu, citat de Reuters via Interfax.

In pagina sa electronica, agentia rusa de presa Interfax transmite ca Soigu a declarat ca Federatia Rusa va lua masuri ca raspuns la cooperarea intensa a Suediei si Finlandei cu Alianta Nord-Atlantica.

‘Atragerea Suediei si Finlandei in structurile NATO provoaca ingrijorare. In luna mai a fost semnat un acord care prevede participarea deplina a celor doua tari la manevrele Aliantei si posibilitatea utilizarii sistemului de comanda al acesteia si armamentului ei. In schimb, NATO a primit acces neingradit la spatiul aerian si la apele teritoriale ale acestor tari’, a declarat generalul de armata Serghei Soigu la sedinta Colegiului Ministerului Apararii rus, conform Interfax, citata de Agerpres.

‘Acesti pasi ai partenerilor occidentali duc la distrugerea sistemului actual de securitate din lume, genereaza si mai multa neincredere, fortandu-ne sa luam masuri de retorsiune’, a declarat ministrul rus.

Continua, a spus el, cresterea contingentelor NATO in Europa de Est: incepand din 2014, efectivele lor militare au crescut de la 2.000 la 15.000 de militari.

In opinia sa, pregatirile Aliantei cresc permanent in intensitate. Astfel, ‘de la inceputul anului au fost efectuate peste 100 de aplicatii la care au participat pana la 80.000 de militari. In acelasi timp, numarul de personal atras in fiecare an la exercitii a crescut de 10 ori in cinci ani si numarul de avioane de lupta – de la 11 unitati la 101’, a mai spus ministrul rus al apararii, fara a evoca numarul aplicatiilor ruse, care au crescut de asemenea in ultimii ani.

‘Cu ajutorul Statelor Unite in Europa au fost desfasurate cinci centre de operatiuni cibernetice – in Finlanda, Estonia, Polonia, Germania si Franta’, a indicat el. In plus, potrivit lui Soigu, NATO isi consolideaza activitatea militara in Europa de Est.

In aceeasi declaratie, ministrul a spus ca summitul de saptamana trecuta intre presedintii rus si american, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, ar putea conduce la o cooperare militara mai profunda intre Rusia si Statele Unite, precum si tarile NATO, conform Reuters.

Comentarii: