Inca o boala a reaparut in Romania, aceasta fusese eradicata in 1989. Doua cazuri de difterie

news

Marius Nasta

Autoritatile anunta ca doi barbati au fost diagnosticati cu difterie cu tulpini toxigene, acestia fiind internati la un spital de boli infectioase din Bucuresti. Ultimul caz de difterie a fost inregistrat in Romania in anul 1989

„Doi pacienti in varsta de 38 si 40 ani, barbati, consumatori de droguri, infectati HIV, au fost internati la un spital de boli infectioase din Bucuresti, cu leziuni cutanate.

Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evolutia pacientilor este favorabila.

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) si sunt implicate in producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienti.

Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost inregistrat in Romania in anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare inca din primul an de viata, cu vaccinul inclus in Programul National”, a anuntat Ministerul Sanatatii, sambata.

„E vorba de difterie cutanata. Tulpini ne-toxigene, fara legatura cu forma respiratorie care este produsa de tulpinile care produc toxina si care e o problema de sanatate publica”, a precizat ministrul Sanatatii Alexandru Rafila.

Simptomele pot fi febra, dureri de gat si raguseala, insa si rinoree.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: