Inca o explozie in Rusia, la un depozit de armament. Rusii dau vina pe soare: „A avut loc un efect de lentila”

externe

Inca un depozit de armament a luat foc in regiunea Belgorod din Rusia, iar populatia este evacuata. Autoritatile locale sustin ca „efectul de lentila” ar fi provocat un incendiu sub soarele stralucitor.

„Din cauza vremii calduroase,  [a avut loc un efect de lentila] in apropierea satului Tymonove; munitia care nu fusese neutralizata de genisti a luat foc”, Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, pe Telegram..

Gladkov a mai afirmat ca „nu exista victime”.

El sustine ca unii dintre sateni s-au evacuat pe cont propriu, in timp ce altii au fost dusi intr-o statiune balneara.

In urma cu cinci zile s-a inregistrat o alta explozie in aceeasi zona. Belgorod este la granita cu Ucraina.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis marti ca va readuce Crimeea, anexata de Rusia in 2014, sub controlul Ucrainei, ceea ce va restabili „legea si ordinea mondiala”, transmite Reuters.

La o conferinta internationala privind Crimeea, liderul de la Kiev a sustinut ca recucerirea peninsulei ar reprezenta „cel mai mare pas impotriva razboiului”.

„Totul a inceput cu Crimeea si se va sfarsi in Crimeea”, a spus Zelenski in discursul de deschidere a summitului Platformei Crimeea, care urmareste refacerea integritatii teritoriale a Ucrainei si incetarea ocupatiei ruse, nerecunoscute international.

Facand apel la victorie impotriva Rusiei, presedintele ucrainean a aratat ca „trebuie eliberata Crimeea de sub ocupatie (…) Asta va fi reinvierea legii si ordinii mondiale”.

Potrivit lui Zelenski, la summit au participat reprezentanti a circa 60 de state si organizatii internationale, printre care 40 de presedinti si prim-ministri. Aproape toti au luat parte la lucrari prin videoconferinta, insa presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost prezent fizic si le-a cerut liderilor din intreaga lume sa nu inchida ochii in fata agresiunii Rusiei.

Duda a sustinut ca nu poate fi vorba de o reluare a relatiilor normale cu Moscova. „Crimeea a fost, ramane si va fi o parte a Ucrainei, la fel cum Gdanskul face parte din Polonia, Nisa face parte din Franta, Kolnul face parte din Germania si Rotterdamul face parte din Olanda”, a insistat seful statului polonez.

Reuters observa ca Rusia nu da niciun semn ca ar intentiona sa renunte la Crimeea, unde isi are baza Flota militara rusa din Marea Neagra si de unde se lanseaza rachete asupra unor tinte ucrainene. Moscova a dezmintit ca ar exista incalcari ale drepturilor omului in teritoriul anexat si sustine ca referendumul organizat dupa ocuparea Crimeei de catre fortele ruse a dovedit ca locuitorii doresc intr-adevar ca peninsula sa apartina Rusiei.

Referendumul respectiv nu a fost recunoscut de majoritatea tarilor.

Zelenski a afirmat ca Rusia a transformat Crimeea intr-o „zona de dezastru ecologic si o platforma militara pentru agresiune”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: