Inca o lovitura aeriana impotriva unei baze militare pro-iraniene din Irak. Nici Israelul si nici SUA nu confirma atacul

externe

Un nou „bombardament” a facut victime in cursul noptii de vineri spre sambata la o baza militara din Irak unde se afla trupe ale armatei si fosti paramilitari pro-Iran din fortele Hashd al-Shaabi, au raportat surse de securitate, intr-un context regional deja exploziv, scriu Reuters si AFP (France Presse), preluate de The Guardian.

La solicitarea agentiei France Presse, un oficial militar si unul din Ministerul de Interne nu au fost in masura sa-i identifice pe cei responsabili pentru acest bombardament aerian care a vizat baza Calso, din provincia Babilon (centru), nici sa spuna daca a fost o lovitura cu drone.

„Statele Unite nu au efectuat astazi lovituri aeriene in Irak”, a reactionat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) pe reteaua sociala X, la scurt timp dupa acest anunt.

Chestionata de AFP, armata israeliana a afirmat ca „nu comenteaza informatiile aparute in presa straina”. Un responsabil din Ministerul de Interne raportase initial un bilant de „un mort si opt raniti” intr-un „bombardament aerian”. Dar Hashd al-Shaabi, coalitie de grupuri armate pro-Iran, a spus intr-un comunicat ca s-au inregistrat „raniti”, fara a preciza numarul, precum si „pierderi materiale” intr-o „explozie”.

Deflagratia a avariat instalatiile sale de la baza militara, a precizat organizatia, adaugand ca a fost deschisa o „ancheta preliminara” si ca au fost trimisi anchetatori la fata locului.

Aceasta evolutie in Irak intervine intr-un moment in care eforturile diplomatice continua pentru a evita o conflagratie in Orientul Mijlociu, pe fondul razboiului din Fasia Gaza si al tensiunilor reaprinse intre Israel si Iran.

Vineri devreme, lovituri cu drone au vizat imprejurimile unei baze militare din regiunea Isfahan din centrul Iranului. Atacul a fost pus pe seama Israelului, care, insa, nu si-a asumat responsabilitatea.

Inaintea loviturilor de vineri din Iran, in apropierea orasului Isfahan, Teheranul a lansat un atac fara precedent cu drone si rachete impotriva Israelului pe 13 aprilie. A fost un raspuns la un atac anterior care a distrus consulatul iranian din Damasc si a costat viata a sapte militari, printre care doi generali, mai scrie AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: