Inca o lovitura pentru China. 14 state membre IPEF au semnat un acord privind lanturile de aprovizionare, reducerea dependentei fata de China

externe

China, deflatie, preturi scazute, importuri, criza economica, prabusire

Membrii blocului Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF), format din 14 natiuni, inclusiv India, au ajuns la un acord privind lanturile de aprovizionare, inclusiv imbunatatirea logisticii si a conectivitatii, precum si promovarea investitiilor in sectoare critice si a cooperarii.

Acest acord ar ajuta membrii IPEF sa faca fata viitoarelor crize ale lanturilor de aprovizionare si sa isi reduca dependenta de China, precizeaza publicatia indiana First Post.

Potrivit declaratiei comune a IPEF, in cadrul celei de-a doua reuniuni ministeriale de la Detroit, care a avut loc in acest weekend, grupul a convenit sa infiinteze un consiliu IPEF pentru lantul de aprovizionare, o retea de raspuns la crizele din lantul de aprovizionare si o retea de consiliere in domeniul drepturilor muncii.

Scopul acordului privind lanturile de aprovizionare

Acordul  cu privire la lanturile de aprovizionare vizeaza cresterea rezilientei, eficientei, productivitatii, sustenabilitatii, transparentei, diversificarii, securitatii, echitatii si incluziunii lanturilor de aprovizionare prin activitati de colaborare, precum si prin actiuni individuale intreprinse de fiecare partener IPEF.

Acordul ar contribui, de asemenea, la facilitarea cooperarii, la mobilizarea investitiilor si la promovarea transparentei in materie de reglementare in sectoarele „critice pentru securitatea nationala, sanatatea si siguranta publica sau pentru prevenirea unor perturbari economice semnificative sau de amploare”; la respectarea, promovarea si realizarea, „cu buna credinta”, a drepturilor lucratorilor in lanturile de aprovizionare din tarile partenere; la asigurarea disponibilitatii unei forte de munca calificate adecvate in sectoarele critice si la identificarea oportunitatilor de asistenta tehnica.

Membrii IPEF au declarat ca acordul este menit sa ofere un cadru pentru „a construi o intelegere colectiva a riscurilor semnificative ale lantului de aprovizionare, sustinuta de identificarea si monitorizarea de catre fiecare partener a propriilor sectoare critice si bunuri cheie”.

De asemenea, acordul ar urma sa urmareasca imbunatatirea coordonarii in caz de criza si a raspunsului la intreruperile lantului de aprovizionare si sa colaboreze pentru a sprijini livrarea la timp a bunurilor afectate in timpul unei crize.

Cum se va realiza acest lucru?

In declaratia comuna, membrii IPEF au declarat ca au convenit sa faca acest lucru prin respectarea principiilor de piata, prin reducerea la minimum a denaturarilor pietei, inclusiv a restrictiilor inutile si a obstacolelor in calea comertului, si prin protejarea informatiilor confidentiale ale intreprinderilor.

Grupul a convenit, de asemenea, sa infiinteze trei institutii care vor contribui la indeplinirea acestor obiective.

Ce urmeaza?

Acordul va fi acum transpus intr-un text final, dupa care va trebui sa fie aprobat la nivel national de fiecare tara.

Tarile membre ale IPEF

1- India

2- Statele Unite ale Americii

3- Australia

4- Brunei

5- Fiji

6- Indonezia

7- Japonia

8- Coreea de Sud

9- Malaezia

10- Noua Zeelanda

11- Filipine

12- Singapore

13- Thailanda

14- Vietnam

IPEF a fost lansat de SUA impreuna cu alte tari partenere din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Japonia, Australia si sapte membri ASEAN. Acesta a fost structurat in jurul a patru piloni – comert, lanturi de aprovizionare, economie curata si economie echitabila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: