Inca o lovitura surprinzatoare a DNA. Vrea sa ARESTEZE doi deputati dintr-un foc

actualitate

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, cere sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Cei doi sunt acuzati de trafic de influenta, fals in declaratii, deturnare de fonduri, spalare de bani.

Deputatul PSD Madalin Voicu a declarat miercuri la iesire din sediul DNA ca el si alte persoane au calitatea de suspecti si ca acuzatiile procurorilor anticoruptie se refera la mai multe infractiuni, inclusiv spalare de bani.

Intrebat care sunt acuzatiile procurorilor, Madalin Voicu a spus: „Sunt multe, cu spalare de bani”.

„Domnul procurorul Tulus m-a rugat sa ne intalnim pentru detaliere. Le-am promis ca o sa colaboram si ca o sa existe un dialog legat de ceea ce cerceteaza domniile lor si urmeaza sa ne reintalnim. (…) Toti suntem in aceeasi situatie, suntem suspecti. Se face o ancheta pe care eu, sincer sa fiu, pot sa o inteleg, ca nu e numai la Partida Romilor. Anchete se fac peste tot, la toate institutiile. Au ajuns probabil la „P” si Partida Romilor e in vizor”, a sustinut Madalin Voicu.

Acuzatiile DNA

”In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa”, se arata in comunicatul DNA.

La initiativa Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, al carei presedinte este Nicolae Paun, a fost realizat, in perioada 2010 – 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi”, cu finantare din fonduri europene.

Din probele administrate a reiesit, sustine DNA, ca grupul tinta (reprezentand un numar de 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din grupul tinta. Totodata, in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus, sustine DNA, fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, in contul detinut de Asociatia Partida Romilor „Pro – Europa”, in perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donatii in suma totala de 428.307,11 lei, spun procurorii.

Ei sustin ca obiectivele proiectului nu au fost realizate, 77% din banii destinati acestuia au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor, costurile cu personalul angrenat au fost supraevaluate, iar la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane.

”A rezultat ca sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi” ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului”, se mai arata in comunicat.

Tot prin aceasta asociatie, in perioada 2010 – 2013, s-a derulat si proiectul cu finantare intitulat ”Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine”, finantat, de asemenea, din fonduri europene.

Potrivit procurorilor, unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc.

”Solicitarea la plata a acestor subventii, prin cererile de rambursare, este nejustificata, iar documentele atasate in acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor.

Din probele administrate a reiesit ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.

A fost creat un prejudiciu in suma totala de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national)”, se mai arata in comunicatul DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: