Inca o reusita a lui Iohannis – Reuters scrie de ce vine in Romania cel mai in voga presedinte european

news

Presedintele francez Emmanuel Macron va cauta reglementari mai stricte privind „dumpingul social” in timpul vizitei sale din perioada 23-25 august in Austria, Romania si Bulgaria, cand va discuta si cu premierii din Cehia si Slovacia, a afirmat luni un oficial francez, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acesta a adaugat ca oficialul francez va face presiuni pentru reglementari care sa-i protejeze mai bine pe muncitorii francezi de ceea ce ei considera a fi o concurenta neloiala pe piata fortei de munca din Europa Centrala si de Est (CEE).

Emmanuel Macron a cerut recent Comisiei Europene sa ia masuri suplimentare pentru a reduce afluxul de lucratori est-europeni care vin sa munceasca temporar in Franta in schimbul unor remuneratii inferioare celor primite de lucratorii francezi, avertizand ca aceasta situatie erodeaza sprijinul pentru UE.

Statele din UE sunt divizate in privinta reglementarilor conform carora, de exemplu, un sofer de camion din Bulgaria sau un zidar din Lituania pot lucra pentru o perioada limitata de timp in Franta avand salarii la nivelul celor din Europa de Est, deseori sub nivelul minim garantat in Europa Occidentala.

Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia sustin ca ar trebui sa li se permita sa concureze cu preturi mai scazute — asa cum mai multe state din Europa Occidentala concureaza cu produse de calitate si know-how — pentru a recupera decalajul dupa deceniile de stagnare din comunism.

Disputa a devenit una dintre cele mai litigioase in UE, exacerband divizarea est-vest, intr-un moment in care se cauta unitate pentru a contracara efectele Brexitului.

Oficialul a descris vizita lui Emmanuel Macron ca „un simbol important, de vreme ce acestea sunt tari care in trecut au fost neglijate sau ignorate de Franta, sau cel putin asa simt ele”.

Ministrii Muncii din Franta si Germania au sustinut recent infiintarea unei baze de date unice la nivel european in care sa fie inscrisi toti muncitorii detasati, in ideea de a lupta impotriva fraudelor.

Veniti in principal din Europa Centrala si de Est pentru a munci in Franta, Germania sau Belgia, acesti salariati detasati beneficiaza teoretic de cele mai avantajoase prevederi ale legislatiei muncii din tara gazda (salariul minim, conditii de munca etc.) dar continua sa plateasca cotizatiile sociale in tara lor de origine. Sistemul, reglementat de o directiva din 1996, face obiectul unor numeroase deturnari: ne-declarare, remuneratii mai mici decat salariul minim, depasirea prevederilor privind durata maxima a programului de munca, conditii de cazare nedemne.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: