Inca o TRASNAIE marca Gabriela Firea. O parte din Piata Universitatii a fost redenumita Piata Radu Beligan

politica

Consiliul General a aprobat, la propunerea Gabrielei Firea, ca o parte din Piata Universitatii sa fie redenumita Piata Radu Beligan. Astfel, un simbol al luptei anticomuniste a fost spart pentru a onora pe unul dintre nomenclaturistii regimului comunist. Beligan a fost membru in CC al PCR timp de peste 20 de ani.

Spatiul public situat la intersectia Bulevardului Carol I cu Bulevardul Ion C. Bratianu, aflat in Piata Universitatii, langa spitalul Coltea, va purta numele actorului Radu Beligan, decedat recent. Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi din 51 de consilieri prezenti, si a reprezentat o derogare de la regula care spune ca acest lucru se poate petrece dupa 3 ani de la deces.

Grupurile de consilierii USB si PMP s-au opus acestui proiect invocand atat faptul ca nu s-a facut dezbatere publica dar si trecutul controversat, inainte de 1989, al actorului.

„Cred ca era o decizie buna sa asteptam acesti 3 ani. Dupa disparitia unui om apar in spatiul public discutii espre ce a facut, ce nu a facut. Exista discutii ca a fost un personaj de casa al partidului comunist. Cred ca ar fi intelept sa mai asteptam , nu au trecut nici macar cele 40 de zile pana la pasastas”, a declarat Robert Turcescu, liderul consilierilor PMP.

Si Dumitru Dobrev, consilier general USB, a cerut respingerea proiectului.

„Am facut un sondaj online, votantii nostri nu sunt de acord, ei doresc ca locul sa se numeasca in continuare Piata Universitatii, sa nu fie fragmentat. Nu sunt de acord cu acest proiect fiindca nu s-a facut consultare publica si nu se respecta termenul acela de 3 ani”, a declarat Dumitru Dobrev.

Primarul general Gabriela Firea a declarat ca atunci cand a propus acest proiect s-a gandit la talentul urias al actorului Radu Beligan.

„Daca sunt acum anumite contestatii, cu siguranta nu sunt calitatea si valoarea atistica. Aceasta nu a fost contestata nici in mediul online nici in alta parte”, a declarat Gabriela Firea.

Decizia de a „sparge” Piata Universitatii a creat proteste pe retelele de socializare.

Beligan nu a fost numai un actor talentat, ci si un politruc de prima mana in cadrul Partidului Comunist Roman. El a fost membru timp de 20 de ani in Comitetul Central al PCR, forul de conducere suprem in perioafa dictaturii comuniste.

Iata cum era catalogat Beligan in dosarul sau de la PCR, depozitat la Arhivele Nationale, citat de EVZ. Unul din ultimele documente din dosar este o apreciere din noiembrie 1984, o „Apreciere” semnata de Biroul Organizatiei de Baza din Teatrul National „I.L. Caragiale”. Actul a fost aprobat in unanimiate si l-a propus pe Beligan sa candideze pentru organele centrale de partid.

„Artistul poporului Beligan Radu a contribuit substantial la afirmarea artei scenice socialiste, care imbina creator traditia cu inovatia, patosul daruirii cu necontenita cautare de noi formule estetice prin care tumultul epocii actuale sa-si gaseasca drumul cel mai convingator spre constiinta publicului, spre lumea sufleteasca a celor ce fauresc civilizatia materiala si spirituala a epocii noastre”, era apreciat actorul.

„Ca membru al CC al PCR, Beligan Radu contribuie efectiv la infaptuirea politicii partidului in domeniul culturii si artei, straduindu-se, in calitate de director al Teatrului National din Bucuresti, sa promoveze cu consecventa valori reprezentative pentru fenomenul dramaturgic national si universal”, conchid comunistii de baza din Teatrul National. O alta caracterizare laudativa este trimisa si de actrita Dina Cocea, presedinta „Asociatiei Oamenilor de Arta”: „A contribuit la calitatea ideologica si politica, al schimbului de idei in domeniul creatiei si a teoriei artei teatrale”.

beligan

Beligan a fost si unul dintre recitatorii care inchinau ode cuplului Ceausescu. „Traim o experienta fascinanta, unul din acele timpuri inalte cand omul isi da masura si mai mult decat masura lui. Si ma gandesc, fireste, in primul la rand acel om exemplar la care ne gandim cu totii: tovarasul Nicolae Ceausescu. Cel care nu cunoaste nevoia de repaos. Cel care se odihneste de o munca prin alta munca. Cel care a sters din dictionar cuvintele: oboseala, inertie, stagnare, nepasare, imposibilitate“, afirma Beligan.

„Dati-mi voie, de asemenea, sa ma inclin cu respect in fata tovarasei academician doctor inginer Elena Ceausescu pentru meritele sale unice in viata noastra politica, sociala, stiintifica si culturala. Am avut prilejul sa asist nu o data la indicatiile si solutiile sale pline de intelepciune, de indrazneala creatoare, de sensibilitate artistica date in diferite imprejurari muncii noastre si de aceea imi exprim intreaga admiratie si intreaga recunostinta fata de tot ceea ce intreprinde cu entuziasm pentru continua inflorire a stiintei, culturii si artei romanesti“, mai recita Beligan, potrivit Cotidianul.

„Radu Beligan nu scapase nici un prilej (…) pentru a-i lingusi, cu un ton ‘proaspat’ si cu o autenticitate bine jucata, pe Nicolae si pe Elena”, a declarat recent Gabriel Liiceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: